Burn-out als uitnodiging voor verandering

Burn-out als uitnodiging voor verandering

“Only when we‘re brave enough to explore the darkness will we discover the infinite power of our light.”
(- Brené Brown)

Burn-out. To burn out. Opgebrand. Het vlammetje in jezelf stopt met branden. Het licht gaat even uit. Besef je dat het vuur in jezelf alleen kon doven wanneer het ooit in brand stond? Dus laat jouw burn-out een uitnodiging zijn om het vuur in jezelf feller dan ooit te laten branden!

Vele mogelijke oorzaken

Wanneer het gaat over burn-out wordt werk gerelateerde stress heel vaak als dé belangrijkste oorzaak beschouwd. Een burn-out is, los van de context, een stijging van de stress gedurende een lange periode, terwijl het gewone herstel stelselmatig tekort schiet. Je verbruikt dagelijks meer energie dan je kan aanvullen. Een burn-out kondigt zich wel vaak met (subtiele) signalen aan, maar we nemen onvoldoende maatregelen om het tij te keren. Plus, over het algemeen zijn we het contact met ons gevoel vaak kwijt en we leven steeds vaker in ons hoofd.

Een burn-out ontstaat geleidelijk. Het is het resultaat van een systematische overbelasting. Wanneer jouw normale rust en slaap niet langer volstaat om volledig te herstellen van de geleverde inspanning, dan ben je overbelast. De overbelasting kan veel mogelijke oorzaken hebben, steeds zeer persoonsgebonden en individueel. Heel vaak lijkt echter een overtuiging van ‘ik ben niet goed genoeg’ aan de oorsprong te liggen. Er komen financiële zorgen, gevoelens van gevangen zitten in de situatie, faalangst, angst voor afwijzing, … Bijna iedereen in onze maatschappij heeft met één van deze of met allemaal al te maken gehad. Tegenwoordig is er echter vaak geen ruimte of tijd om deze gevoelens toe te laten.

Zodoende lopen we vaker aan tegen :

  • Grenzen aan geven 
  • Snakken naar erkenning
  • (overdreven) loyaliteit en toegewijdheid
  • Streng voor jezelf zijn

Wanneer er geen ruimte is om rust op te zoeken, te verbinden met jezelf, dan ontstaat er een onbalans in jouw levensenergie.

Verstoorde energiebalans

Een verstoorde energiebalans tussen rust (yin / vrouwelijke energie) en actie (yang / mannelijke energie). Een gezond evenwicht tussen yin en yang is essentieel voor je mentale en fysieke welzijn. In onze maatschappij staat dit evenwicht wel vaker onder druk. We worstelen met verwachtingen en we willen constant presteren. We worden ‘geraakt’ door het leven en we wensen  niet te voelen wat dit met ons doet, dus schieten we in een overlevingsmechanisme van ‘presteren’ (doen). Altijd druk zijn betekent voortdurend in je yang energie zitten. Je staat voortdurend ‘aan’. 

Langdurige gevoelens van angst of onveiligheid (aan de basis) kunnen, direct of indirect, kunnen zo leiden tot een burn-out. Soms zijn we er ons niet zozeer van bewust van een onveilig gevoel, maar is het voornaamste kenmerk het gegeven dat je niet meer diep tot rust komt. De yin energie geraakt uitgeput, je vuurtje blijft branden (dag en nacht). Te veel ‘zomer’ leven (vuur element) en te weinig ‘winter’, het water element (uit het Taoïsme) is uit evenwicht.

Roep om eerlijk naar jezelf te kijken

Uiteindelijk is een burn-out een roep om eerlijk naar jezelf te kijken. In de blogpost Jouw zoektocht naar geluk’ schreef ik reeds over ‘als … dan…’, de opvattingen omtrent geluk en de andere verantwoordelijk stellen voor jouw geluk. 

Via een burn-out word je uitgenodigd jouw leven volledig in handen te nemen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven, voor jouw proces en jouw levenspad. De burn-out biedt jou de kans om te gaan heroriënteren.

Wat tovert een glimlach op jouw gezicht?
Waar word jij helemaal happy van?
Wat doe jij graag van nature?
Wanneer verlies jij alle besef van tijd?
En hoe vaak doe jij die zaken nog?

Hit the bottom...

Zo kom je even op de bodem van je leven, de diepte. Op dat moment krijg je de kans om inwaarts te treden, je eigen innerlijke bron aan te spreken. Na verloop van tijd wens je terug in beweging te komen. Je eigen weg terug te banen naar een leven dat meer in lijn met wie jij bent, met jouw passie, met jouw zielsmissie. Je missie is datgene wat je niet niet kunt doen. Je voelt de passie en de levensenergie (opnieuw) doorheen je stromen. Het is geen keuze en ook weer een zeer bewuste keuze om er gehoor aan te geven, om dat te doen waar voor je ziel hier op aarde is, vanuit een diep innerlijk weten dat je in feite geen keuze hebt!

Wens je nog meer inspiratie? Eerder dit jaar schreef ik de blogpost ‘Wat is de diepere boodschap van je burn-out?’. 

Veel leesplezier!

Heb je feedback of wens jij jouw ervaringen te delen?

Ik ben benieuwd om van je te horen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *