Wanneer het gaat over burn-out wordt werk gerelateerde stress heel vaak als dé belangrijkste oorzaak beschouwd. Een burn-out is, los van de context, een stijging van de stress gedurende een lange periode, terwijl het gewone herstel stelselmatig tekort schiet. Je verbruikt dagelijks meer energie dan je kan aanvullen. Een burn-out kondigt zich wel vaak met (subtiele) signalen aan, maar we nemen onvoldoende maatregelen om het tij te keren. Plus, over het algemeen zijn we het contact met ons gevoel vaak kwijt en we leven steeds vaker in ons hoofd.
Een burn-out ontstaat geleidelijk. Het is het resultaat van een systematische overbelasting. Wanneer jouw normale rust en slaap niet langer volstaat om volledig te herstellen van de geleverde inspanning, dan ben je overbelast. De overbelasting kan veel mogelijke oorzaken hebben, steeds zeer persoonsgebonden en individueel. Heel vaak lijkt echter een overtuiging van ‘ik ben niet goed genoeg’ aan de oorsprong te liggen. Er komen financiële zorgen, gevoelens van gevangen zitten in de situatie, faalangst, angst voor afwijzing, … Bijna iedereen in onze maatschappij heeft met één van deze of met allemaal al te maken gehad. Tegenwoordig is er echter vaak geen ruimte of tijd om deze gevoelens toe te laten.
Zodoende lopen we vaker aan tegen :
- Grenzen aan geven
- Snakken naar erkenning
- (overdreven) loyaliteit en toegewijdheid
- Streng voor jezelf zijn
Wanneer er geen ruimte is om rust op te zoeken, te verbinden met jezelf, dan ontstaat er een onbalans in jouw levensenergie.