Jouw zoektocht naar geluk….

Jouw zoektocht naar geluk...

“Hij zocht het geluk, het grote ‘het’
Hij zocht, maar vond het niet
En vele malen stond hij met een kluitje in het riet
Hij zocht het geluk in het riet
Hij zocht het geluk in het dal, aan de top
Maar werd het zoeken moe
Pas toen hij zei : ik geef het op
Toen kwam het naar hem toe.”

(- Toon Hermans)

In onze zoektocht naar geluk zoeken we dit vaak buiten ons. Kan de ander of iets anders daadwerkelijk ‘ons geluk maken’? Of is het eerder een vals en tijdelijk gevoel van ‘gelukkig zijn’, dat wanneer de externe omstandigheden tegen zitten helemaal in elkaar stort?

Opvattingen omtrent geluk

Laten we starten met te kijken naar onze opvattingen omtrent geluk. Als kind hebben we ons bepaalde opvattingen omtrent geluk eigen gemaakt. ‘Als ik dit heb bereikt, dan pas ben ik gelukkig.’ Of ‘Ik kan alleen gelukkig zijn als ik krijg wat ik wil.’. Bijvoorbeeld : ‘Als ik meer verdien, dan ga ik gelukkiger zijn.’ ‘Als ik die nieuwe wagen heb, dan ben ik gelukkiger.’ Zo merk je dat je opvatting over gelukkig of ongelukkig zijn nauw verband houdt met het feit dat de dingen gaan zoals je verwacht, denkt of hoopt dat ze gaan. Als de dingen gaan zoals jij je ze had voorgesteld, dan ben je gelukkig. En als dit niet zo is, dan ben je ongelukkig.

Als volwassene

Als volwassen persoon draag je een rest van de opvattingen van jouw kindertijd mee. Zo ook deze overtuigingen of opvattingen rond geluk. Natuurlijk is dit niet jouw bewuste gedachtegang. Wel een emotionele reactie die voortkomt uit jouw onbewuste opvattingen als kind. Je merkt dat je hierbij jouw eigen gevoel van geluk laat afhangen van externe factoren. Je stelt anderen verantwoordelijk voor jouw geluk en je gebruikt onbewust gebeurtenissen buiten jezelf als excuus om niet gelukkig te hoeven zijn. In wezen hang je jouw geluk op aan een door jou gecreëerd beeld wat in de toekomst ligt. Als je denkt dat het geluk daar ligt en niet hier, dan creëer je vanuit een gevoel van schaarste en van die schaarste trek je meer aan.

Persoonlijke groei en zelfbewustzijn

Het is jouw bestaansrecht om jezelf goed te voelen en een bevredigend leven voor jezelf te creëren. En daar zit de angel : wanneer je gaat zien dat er iets is in jou dat altijd gelukkig is, dan ontstaat er rust en ruimte. Wens jij zelf meer die rust en ruimte te ervaren? Wens jij meer vanuit je Ware Zelf te leven? Dan kan dit niet zonder zelfinzicht en zelfkennis. Met een nieuwsgierige, open en zachte blik naar jezelf kijken. Je bewust worden van alles wat niet met je Ware Zelf te maken heeft. Bewustwording en persoonlijke groei gaan over leeg worden, zodat de essentie van wie of wat jij bent steeds helderder wordt en steeds meer ruimte krijgt in jou. Hoe kan je je vrijmaken voor deze zaken? Het begint met het inzicht en de kennis over jezelf. Bijvoorbeeld : welke overtuigingen heb jij? Eenmaal dat je beseft dat je reageert of ageert vanuit een bepaalde overtuiging kan je kijken wat deze overtuiging je in het verleden opleverde en wat het je nu nog oplevert. Want : als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen want je altijd gekregen hebt. (Albert Einstein) Zo zal je wellicht niet die échte vervulling, voldoening en geluk ervaren in jouw leven.

Wat gun jij jezelf?

Tenslotte, nog een afsluitende denkoefening : in welke mate gun jij jezelf geluk en succes? Want door jezelf volledig te aanvaarden zoals je bent, ga je ook steeds vaker zien dat je al het goede van het leven wel verdient. Juist in het toelaten van onze ongewenste gedachten en gevoelens zit de kracht van echte zelfacceptatie. Als je ervan overtuigd bent dat je een gelukkig en succesvol leven verdient, dan zal je ook een gelukkig en succesvol leven realiseren. 

‘We kunnen nooit gelukkig en succesvol worden als we het onszelf ook niet gunnen om fouten te maken en te falen.’
(Annemarie Postma)

Jij bent de creator van jouw eigen leven!

Welke stappen ondernam jij in de zoektocht naar jouw geluk?

Ik ben benieuwd om van je te horen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *