Groeien in zelfliefde : maak bewuste keuzes!

Groeien in zelfliefde : maak bewuste keuzes!

‘Be fearless as you look at yourself.
You are what you are.
Take a deep breath and accept that
for better and for worse, you are you.’
(Alberto Villoldo, Ph.D.)

Zit je niet zo fijn in je vel? Uit je vaak in je binnenste kritiek op jezelf? Denk je vaak dat je ‘niet goed genoeg bent’ of ‘ik faal’ of ‘het lukt me niet’?  Op dat moment is de liefde voor jezelf soms zoek.

En hoe meer gezonde zelfliefde jij ontwikkelt, hoe beter jij in je vel komt te zitten. Wanneer je beter in je vel zit, dan trek je ook fijne dingen naar je toe en zie je de wereld door een bril met mogelijkheden in plaats van beperkingen, uitdagingen in plaats van problemen. Jouw veerkracht groeit!

 

Graag geef ik jou enkele praktische tips om jezelf steeds vaker te zien als de sprankelende persoon die je bent, zodat je steeds vaker durft te kiezen vanuit jouw eigen mooie hart.

Maak de balans op

Durf te kijken waar jij stress of energie van krijgt en wat jou (bijzonder veel) energie vraagt. Wat levert jou stress op? Welke situaties brengen jou meteen in een hoger stressniveau? Wat maakt jou blij? Waar kan jij jezelf aan opladen? 

En besef dat een beetje gezonde spanning en kortere periodes met stress echt wel ok zijn voor je. Enkel wanneer de patronen zich herhalen, de stress zich opstapelt en er geen ruimte meer is om te ont-stressen kan dit op lange of korte termijn een aanslag betekenen op jouw gezondheid. 

Dus durf zo objectief mogelijk te kijken naar jouw dag- en werkindeling op het vlak van stress en energie. Je kan dit mooi in kaart brengen door op blanco blad 2 kolommen te maken : kolom 1 gebruik je om stressbronnen en de gevolgen ervan aan te duiden, kolom 2 geef je aan wat ont-strest en energie geeft.

Maak de juiste keuzes, jouw keuzes

Vervolgens kun je, op basis van een duidelijk beeld, keuzes maken die jou dienen. Je maakt de balans op en durft jezelf de vraag te stellen : ‘als ik dit kies, gaat dit dan niet ten koste van mezelf?’. Wat kan betekenen dat je dient nee te zeggen tegen ander om ja te zeggen tegen jezelf. Wat ook kan betekenen dat je even bewust de keuze maakt om, vanuit zelfcompassie, even een deugddoende pauze te nemen. Lees hiervoor zeker nog even mijn blogpost Hard werken of werken vanuit je hart?’. 

Plan bewust tijd in voor jezelf. Je bent het waard. Jij bent het waard om een leven te leiden vol geluk en vervulling. Je dient hiervoor wél leiderschap te nemen over jouw leven, want enkel en alleen jij kan de juiste beslissing nemen voor jezelf. Jij houdt de balans in evenwicht.

'A compliment a day...'

…. Keeps the docter away? 😉 In mijn eigen coachpraktijk laat ik vaker mensen een ‘complimentenboek’ bijhouden. En oooo wat brengt dit over een langere termijn een positieve shift voor de mensen.

Hoe werkt het? Noteer dagelijks 3 complimenten over jezelf op het einde van de dag. In het begin kan je dit als moeilijk ervaren. De lat wordt vaak hoog gelegd voor onszelf. Het hoeft echter niet spannend, groots of uitdagend te zijn. Kleine dagdagelijks liefdevolle dingen kunnen even goed een compliment vormen voor jezelf. Bijvoorbeeld ‘Ik ben inventief.’

En wanneer je, op een later moment, graag nog een stapje verder gaat, dan daag ik je uit : schrijf een aantal van jouw complimenten op een post-it(s) en bevestig deze post-it(s) op een plaats waar je vaker doorheen de dag kijkt. Bijvoorbeeld : badkamerspiegel, keukenkasten, boek…    Het geeft jou een instant boost van vertrouwen. I dare you! 😊

 

Groeien in zelfliefde is niet eerst iemand anders worden om jezelf volledig te kunnen aanvaarden zoals je bent. Nee, het gaat over  kennis van jezelf, reflecteren over wat jou weerhoudt om jezelf te aanvaarden zoals je bent.  Deze overtuigingen, gedachten…. in de ogen durven kijken en waar mogelijk ombuigen naar een kracht. Het gaat over ‘JA!’ zeggen tegen wie je bent!

 

Heb jij ervaringen met het complimentenboek?
Deel jouw ervaringen. Sharing is caring.

Benieuwd om van je te horen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *