Hard werken of werken vanuit je hart?

Hard werken of werken vanuit je hart?

“The very center of your heart is where life begins.
The most beautiful place on earth.

– Rumi

‘Ik werk niet hard genoeg.’ ‘Ik maak te veel fouten.’ ‘Ik moet meer mijn best doen.’ ‘Ik had allang klaar moeten zijn.’ ‘Ik krijg mijn to-do lijstje niet afgewerkt en er komen steeds meer taken bij.’ Je veroordeelt jezelf (on)bewust constant doorheen de dag. Een kritische stem is zeer aanwezig in je hoofd. Voel je hierin niet vreemd of alleen, de huidige maatschappij en onze opvoeding zorgen ervoor dat er steeds minder ruimte is om te zijn zoals je bent op dat moment.

Wil jij graag een omslag maken van negatieve en kritische gedachten naar een leven waarin je trouw bent aan wat er écht toe doet? Hieronder geef ik een aantal praktische tips!

Zelfcompassie pauze

Vanaf nu is er naast een koffiepauze eveneens een zelfcompassiepauze! Of je combineert gewoon de twee? Wat? Een zelfcompassiepauze? Inderdaad, een pauze waarbij je even bij jezelf gaat inchecken : hoe actief is jouw innerlijke criticus? Wat voel je in jouw lichaam? Welke gevoelens en emoties erken je bij jezelf? Maak dan even contact met je lichaam : een hand op je schouder leggen, even over je armen wrijven, een hand op je hart leggen. En wees je eigen beste vriend(in) die jou op een positieve en liefdevolle wijze toespreekt.

Op vakantie tijdens de werktijd

Ja, je leest het goed. Neem gerust even de tijd om voor je te staren, weg van je scherm, naar een mooie vakantie foto…. ‘A relaxed mind is a creative mind’ (Organic Yogi Tea) hoort hierbij. Wanneer de spanning en stress door je lichaam gieren, ben je niet in staat alle mogelijkheden te zien. Wanneer je even de tijd neemt om te ‘de-connecten’ van het probleem of de taak, kan je daarna met hernieuwde moed en energie terug tegenaan.

Werken vanuit intentie

Dit vind ik zelf toch wel een bijzonder krachtige tip. En het belang van deze tip, zijnde ‘werken vanuit intentie’, zal naar mijn aanvoelen in de komende jaren enkel toenemen. Soit, waar staat werken vanuit intentie voor? Of je nu zelf ondernemer bent of je werkt in loondienst voor een werkgever, de intentie waarmee je werkt is van belang. Intenties herinneren je eraan dat je verbonden bent met een groter geheel en vooral geeft het jou het gevoel dat hetgeen wat jij doet ertoe doet. Zinvol en bevredigend werk maakt de ‘baal’dagen net dat tikkeltje minder en schijnt meer licht op ‘fun’dagen.

Vragen die jij jezelf kan stellen zijn :

  •  Wat wil ik graag bereiken in mijn loopbaan?
  • Op welke manier wil ik met mijn werk van betekenis zijn?
  • Welke impact wil ik hebben via mijn loopbaan?

Tenslotte wil je het gevoel hebben dat wat jij doet gedurende de werkdag zinvol is. Wanneer je hier zelf onvoldoende aandacht aan schenkt, dan kan het zijn dat jouw lichaam op een gegeven moment een signaal geeft.

Lees hiervoor zeker ook even mijn blogpost ‘diepere betekenis van jouw burn-out’!

(Wandel)pauze!

De natuur is helend voor ons. Er is niets dat ons zo kan ‘resetten(onze stress- en overlevingsmechanismes terug naar een lager niveau brengen), dan wat tijd in de natuur. Al wandelend laat je even al je zorg drijven, al je piekergedachten wegwaaien in de natuur. Dus een wandeling over de middag in een klein stukje natuur is een weldaad voor lichaam en geest. Een meditatie of wat rustgevende muziek kan natuurlijk even fijn zijn voor jou.

Geen tijd voor deze pauze? De quote ‘You should sit in meditation for 20 minutes a day, unless you’re too busy; then you should sit for an hour.’ (Old Zen Saying) 

Ik weet zeker dat dit voor deze (wandel)pauze eveneens van toepassing is!

Last but not least, at the end of the day : be proud of what you have accomplished!

Wat er allemaal fout liep en wat er allemaal nog beter kan, daar hoef je jezelf niet aan te herinneren. Bij tijd en stond zal de innerlijke criticus wel bij je langskomen en je herinneren aan deze punten. Echter, hoe vaak sta je stil bij alles wat je hebt bereikt? Bij alles wat er die dag wel goed ging? Bij alles waarvoor jij (proactief) een oplossing kon bieden? Neem hier dagelijks even bewust de tijd voor. Durf te benoemen wat je goed deed en je mag best trots zijn op jezelf, op jouw lichtpuntjes van die (werk)dag, #kleinegelukskes. Wanneer het voor jou fijn voelt, dan kan je, doorheen de dag, wel een ‘klein gelukske’ delen met een collega. Geluk wordt groter naarmate je het kan delen met een ander.

Voila, 5 waardevolle tips om aan jouw (werk)dagen meer betekenis te geven. Te focussen op positiviteit en jezelf meer ruimte te geven om mee te gaan in de flow.

Wil jij graag persoonlijk begeleiding ontvangen omtrent het implementeren van deze tips? Wil je graag meer inzicht in jouw levensmissie op professioneel vlak? Of wil je graag meer kennis over jezelf verzamelen en van hieruit bewuste keuzes maken omtrent jouw loopbaan?

Weet dan dat je via de VDAB, onder bepaalde voorwaarden, recht hebt op loopbaanbegeleiding (loopbaancheques). Een erg interessante en aantrekkelijke manier om via individuele coaching antwoorden te vinden op al jouw vragen. Neem hiervoor gerust even een kijkje op de website van de VDAB via onderstaande link :
https://www.vdab.be/loopbaancheques

Voor het aanbieden van loopbaanbegeleiding werk ik samen met het loopbaancentrum In.pa.re (link) :https://inpare.be/loopbaanbegeleiding/

Ik begeleid je graag op een authentieke en intuïtieve manier volledig afgestemd op jezelf en jouw loopbaanvraag.

Ervaringen delen over bovenstaande tips?
Welkom!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *