Heel-zijn, één zijn met alle delen van jezelf

Heel-zijn, één zijn met alle delen van jezelf

“Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.”
(Rumi)

Heel vaak kan je in tijdschriften en sociale media lezen :
‘Heel jezelf’
‘Word terug heel’
‘Tijd om te helen’
Wat is dat dan ‘helen van jezelf’? Voor mij gaat het niet over enkel de happy joy joy versie van jezelf. Niet over het vermanend toespreken of afstraffen van jezelf voor bepaalde gedachten, patronen, gedrag of gevoelens. Wel, over het toelaten van alle delen van jezelf. Wel over achter jouw eigen muurtje kijken
Je vindt heling in alle delen van jezelf.

Als kind....

We worden als pasgeboren kind met een ‘heel’ bewustzijn op de wereld gezet, zoals Louise Hay het zo mooi beschrijft :

‘We were all born beautiful little babies
Totally open and trusting life
With lots of self-worth and self esteem
If we are not that way know
Then somewhere along the line
Someone taught us otherwise
We can unlearn those things taught’
(Louise Hay)

Laten we dus even terug gaan naar de kindertijd. Als kind is je gezinssituatie het uitgangspunt, je normaalsituatie. Het is jouw ‘systeem’ waarin je geboren bent waarin je een bepaalde rol en taak op je neemt. Je neemt de situatie, waar je toch niet aan kan ontsnappen, zoals ze is. Als kind wil en kun je niet beseffen dat je ouders – waar je aan overgeleverd bent – je niet geven wat je nodig hebt en mogelijk een gevaar voor je zijn. Wat overigens ook helemaal niet nodig is, jouw ouders wensen enkel het beste voor jou vanuit hun eigen kader. Waar het hier dan vaak over gaat is aandacht, liefde, (h)erkenning.
Dus (om te overleven) verdring je jouw pijn en een traumatische ervaring met de illusie van een gelukkige jeugd met liefhebbende ouders. Voor een gezonde, fysieke en psychologische ontwikkeling heb je als kind enkele basisbehoeften zoals voeding, veiligheid, begeleiding, aandacht, tedere fysieke aanraking en onvoorwaardelijke liefde. Je wenst als kind het gevoel mee te krijgen dat je er helemaal mag zijn en dat er van je gehouden wordt, ongeacht je gedrag of prestaties. Je volkomen welkom voelen in deze wereld, precies zoals je bent.

Het muurtje, een beschermingsmechanisme

En net daar op dat moment ontstaat er een beschermingsmechanisme. Eén of meerdere patronen. Een muurtje tussen jouw hele en gekende delen én jouw ongekende en afgesplitste delen. Dat kan bijvoorbeeld het gevoel van zelfafwijzing zijn. Een negatief gevoel over jezelf dat je vertelt.  Dat je niet goed genoeg bent. Dat je slecht bent. Dat je onkundig bent. Dat je onbelangrijk of tot last bent…. Vervolgens doe je ‘voor de rest van je leven’ heel erg je best om aan de wereld te tonen dat je wél goed genoeg bent, dat je wél belangrijk bent. Je werkt alles perfect tot in de puntjes af. Je wil graag altijd ‘de beste leerling van de klas’ zijn. Je zorgt dat iedereen het naar zijn/haar zin heeft, je vervalt in eindeloos please gedrag.

Verkennen en ontwikkelen van jouw vrouwelijke energie

Om dit patroon te doorbreken mag jij jouw vrouwelijke energie verkennen en ontwikkelen. Vrouwelijke energie? We hebben allemaal zowel mannelijke als vrouwelijke energie in ons. De vrouwelijke energie gaat over het hart, koestering, compassie, onvoorwaardelijke liefde, eenheid, veiligheid, zorg en bescherming. De mannelijke energie gaat over de ratio, daadkracht, manifestatie, focus op het individu, visie, stabiliteit en helderheid. Doorheen de jaren is de mensheid zich hoofdzakelijk gaan richten op de ratio, prestaties, beoordelen,… De mannelijke energie. Waar niets mis mee is natuurlijk. Echter, zodoende ontstond er een onevenwicht ontstond tussen de mannelijke en vrouwelijke energie. En zoals beschreven in de blogpost ‘Wu wei, leven in harmonie met jouw omgeving’ zijn dieren voor ons een fijne leermeester. Bijvoorbeeld : een gazelle zal de energie opbouwen in haar lichaam wanneer ze in een levensbedreigende situatie is. Wanneer het gevaar geweken is zal zij de tijd nemen om veilig te ontladen. Heel vaak nemen wij, als mensen, niet meer de tijd om te ontladen. De strategie ontstaat al vlug om niet te voelen en we blijven ons graag focussen op ‘doen’ in plaats van ‘zijn’.

Patroon doorbreken, jouw licht stralen....

Enkel jij kan dit patroon of deze patronen doorbreken. Jij kunt een mooi en vervuld leven creëren door jouw bewustwording te verruimen. Jouw patronen, overtuigingen, gedachten, gevoelens, gedrag … onder de loep nemen en omarmen. Achter jouw muurtje kijken naar hetgeen jij onbewust met jezelf meedraagt. De beweging maken van het hoofd naar het hart. Durven voelen, zodat geblokkeerde energie terug kan stromen. Jezelf accepteren en jezelf toelaten dat je bent wie je bent. Om onvoorwaardelijk van jezelf gaan houden, zodanig dat je bewust andere keuzes neemt in lijn met jouw waarden, met jouw ziel. Als alle gevoelens, fijne en minder fijne gevoelens, er mogen zijn, zonder oordeel en zelfkritiek, dan wordt het leven zoveel lichter. Stel je voor : je voelt onrust, onzekerheid, verdriet of boosheid en dit gevoel mag er van jou niet zijn. Je gaat in de weerstand en probeert het te onderdrukken, zoals een ballon die je onder water probeert te duwen, waardoor dit gevoel nog sterker terugkomt. Weerstand maakt alles zwaarder. Laat gevoelens en emoties er gewoon zijn, in liefdevolle acceptatie, zoals je een kind troost en liefde geeft.

Heel-zijn

In een situatie van evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke energie in jezelf kan de stroom van je ziel zich moeiteloos manifesteren in je leven. Wanneer je probeert iemand anders te zijn dan je bent, dan beperk jij jezelf. Je geeft jezelf, volledig onbewust, een kader waarin je mag leven. Weet dat ieder van ons zijn oude pijnen en onvervulde (kind)behoeften heeft, die meer of minder een effect hebben op je leven als volwassene. Hier bewust van worden, bewust worden wat jouw verborgen stukken zijn, de stukken verborgen achter jouw muurtje en het muurtje afbreken, daar gaat ‘heel’ zijn over. Jij, precies zoals je bent, met alle gedeeltes van jezelf. Bloeien en groeien zoals je bent. Kwetsbaar. Heelheid. Alle delen van jezelf omarmen. 

De paarden in onze kudde ontmoeten jou alvast graag precies zoals je bent, met alle delen van jezelf! Met veel liefde en in alle veiligheid begeleiden zij jou.

Hoe verloopt jouw pad naar het ervaren van ‘heel-zijn’? 
Waarin kan ik jou ondersteunen?

Ik ben benieuwd om van je te horen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *