Hoogsensitief persoon geboren in een ‘niet-hoogsensitief’ gezin

Als hoogsensitief persoon geboren in een 'niet-hoogsensitief' gezin

 

‘Als het voelt alsof je niet past in deze wereld, weet dan dat het is omdat je hier bent om te helpen bij het creëren van een nieuwe.’

(- Onbekend)

Mocht jij in het verleden wel eens horen : ‘Wees toch niet zo emotioneel’, ‘Trek het je toch niet zo veel aan’ of ‘Je kent hem/haar hé, hij/zij kan nog al eens emotioneel uit de hoek komen’? Of had je steeds het gevoel anders te zijn dan de andere gezinsleden, het buitenbeentje van je gezin? 

Wat maakt dat jij, als hoogsensitief persoon, geboren wordt in een (op het eerste zicht) ‘niet-hoogsensitief’ gezin?

Geboorte in jouw gezin, jouw wortels

Laten we nog even terug gaan naar je tijd als baby. Je bent voor al je basisbehoeften afhankelijk van het gezin waarin je wordt geboren. Jouw ogen zijn op hen gericht.

Als baby voel je feilloos aan wanneer een ouder behoeftig is. Je voelde de stemming aan en je weet gewoon wat je te doen staat of ging op zoek naar wat jij kan doen om hen gelukkig te maken

Op zich hoeft dit geen probleem te vormen wanneer dit tijdelijk is. Als dit echter langer aanhoudt en jij, als kind, in eerste instantie alles doet voor jouw ouders om hen gelukkig te maken, dan zorg je voor de ouder in plaats van andersom. Zo geraak je als het ware versmolten met bijvoorbeeld de moeder. Want elk kind weet, in die eerste levensjaren, niet waar het ophoudt en de moeder begint of andersom. Er is geen scheiding. Wat maakt dat als de moeder verdrietig is, jij als kind ook verdrietig bent. Als je als kind voelt dat de moeder (of vader) heel behoeftig is, lukt het niet om los te blijven van het gevoel van de ouder en geraak je ingezogen in de sfeer van dat moment. En hoewel je, op latere leeftijd, realiseert dat het om 2 personen gaat, heeft de scheiding diep van binnen niet écht plaats gevonden. Je herhaalt dit patroon verder in de rest van je leven en relaties.

In het dagelijkse leven...

Als hoogsensitief persoon lijk je, zowel privé als in de professionele sfeer, vlug aan te voelen wat er tussen de regels speelt. Je voelt (on)bewust de (on)bewuste behoeften of verlangens van de andere aan. Zo voel je dat iemand het zwaar heeft, ook al wordt dat ontkend, en dan ga je direct in de ‘actie’ modus of regel je wat er geregeld moet worden. Jouw focus ligt heel vaak bij de andere, buiten jezelf dus. Logisch toch? Je hebt dit mechanisme ook ‘geleerd’ in jouw kindertijd. 

Zo merk je gedurende een vergadering dat de dingen die gezegd worden, niet congruent zijn met de non-verbale communicatie. Wat voor verwarring en twijfel zorgt. Daar schep jij zelf liever even wat duidelijkheid over.
Een ruzie of een geschil of een discussie met een ander komt voor jou vaak keihard binnen.
En je voelt heel vaak bijzonder goed de ‘impliciete’ verwachting aan bij de ander, wat maakt dat je je ‘liever aanpast, dan je schuldig voelt en voor jezelf kiest’. 

Los van de vraag of deze verantwoordelijkheden écht werkelijk op jouw schouders rusten, vraagt het constant gefocust zijn op de buitenwereld van jou bijzonder veel energie! Je vergeet in praktijk heel vaak terug in te checken bij jezelf, terug te verbinden met jezelf. 

De vraag die je jezelf dan misschien, na verloop van tijd, stelt : ‘Wat maakt dat ik, als hoogsensitief persoon, dan toch geboren werd in dit gezin met (op het eerste zicht) niet-hoogsensitieve personen?’ Of : ‘Wat levert mij dit nu op, als hoogsensitief persoon?’

Tja, wat maakt dat je dan toch in dat gezin geboren werd?

We komen allemaal op deze wereld met een bepaalde energiefrequentie. De energie van het gezin waarin je geboren bent, zal wellicht lager liggen dan jouw eigen energie (als baby), want het is een onderdeel van jouw missie om bepaalde familielijnen en -patronen te helpen helen door de frequentie in het gezin te verhogen. 

Jij bent als het ware de ‘kanariepiet in de koolmijn’. Je wordt geboren in een gezin waar de ouders vaak zelf nog met veel (onbewuste) bagage, trauma, pijn… kampen. De basisbehoeften zoals veiligheid, geborgenheid en onvoorwaardelijke liefde krijg je in die situaties niet altijd mee vanuit jouw gezin. Natuurlijk hebben jouw ouders steeds gehandeld op basis van hun eigen niveau van bewustzijn, op dat moment, én met alle beste intenties. 

Jij, als hoogsensitief persoon, wordt uitgenodigd om te leren houden van jezelf precies zoals je bent, jouw plek en ruimte innemen, kennis over jezelf te verkrijgen én misschien wel alles wat je voorouders niet konden of mochten doen in de wereld te zetten.  Een gedeelte van dit proces heeft bijgevolg betrekking op het ombuigen of transformeren van oude patronen en overtuigingen jarenlang aanwezig in jouw gezin van herkomst.

Mogelijke patronen en overtuigingen te transformeren

Over het algemeen zijn er in onze huidige samenleving een aantal patronen en overtuigingen die in meer of mindere mate voorkomen :

  • Niet goed genoeg zijn
  • Niet te hoog van de toren blazen
  • Wat zullen ze wel niet van mij denken?
  • Eerst aan de andere denken, dan pas aan jezelf

Sommige zijn misschien herkenbaar voor jou. Sommige zou je misschien op een andere manier verwoorden. Jij voelt misschien andere patronen of overtuigingen aanwezig in jouw gezin. Allemaal ok. Jouw intuïtie is jouw leidraad!

Laat dit dan meteen een uitnodiging zijn van mij naar jou om deze patronen en overtuigingen in eigen verwoording voor jezelf te noteren en deze eventueel om te buigen. Ik geef even een voorbeeld : ‘ik ben niet goed genoeg’ kan een uitnodiging zijn om meer eigenwaarde en meer eigenliefde te ontwikkelen.

Jouw uitdaging. Jouw weg.

De algemene uitdaging voor vele hoogsensitieve personen is, naar mijn gevoel, uiteindelijk om onder alle lagen, jezelf te (her)vinden. Je ware zelf. Je ware kracht. Je ware licht opnieuw te stralen. Het antwoord te vinden op jouw vragen, uitdagingen…. Jezelf waarderen om wie je bent, zonder vergelijking met andere, en je eigen talenten en gaven inzien én inzetten om je zielsmissie op aarde te leven. Je eigen leven leiden in plaats van geleefd te worden. Zodat je aan het eind van je leven hopelijk positief kan antwoorden op de vraag : ben ik een blij en tevreden mens, heb ik een waardevol leven geleid en deed ik de dingen die mij blij maken en bij mij passen? 

Ik wens het jou toe, met heel mijn hart!

‘So don’t be afraid to let them show
Your true colors
True colors are beautiful
Like a rainbow’

(True colors – Tom Odell)

Voel jij je geraakt door deze tekst?
Wens je iets te delen?
Ik hoor graag van jou!

2 reacties op “Hoogsensitief persoon geboren in een ‘niet-hoogsensitief’ gezin”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *