Jouw unieke bijdrage aan deze wereld
‘In ons organisme is een onverwoestbare drang
naar heelheid werkzaam.’
Carl Gustav Jung
Voel je je soms niet gezien of niet gehoord in jouw (professionele of privé) omgeving? Ervaar je soms een strijd als ‘vechten tegen een ‘ongeziene’ vijand’? Tenslotte wens je enkel goed te doen voor iedereen. Het bezorgt je véél stress, slapeloze nachten, angst… Je holt van hot naar her. En je komt hierbij nooit tot jezelf, tot jouw unieke bijdrage aan deze wereld.

Alle delen van jezelf
Je kwam op deze wereld heel, onbevangen en vol liefde en licht. Toen je klein was, leerde je echter om kostbare delen van jezelf te verbergen, te onderdrukken of te ontkennen, om de goedkeuring of gunst van mama of papa te winnen, om te ‘overleven’ was je afhankelijk van hen, dus je wenste ze te behagen, ze gelukkig te maken, ….
Op deze manier leerde je dat bepaald gedrag, bepaalde gevoelens of gedachten, ‘fout’ of ‘slecht’ waren. Omdat je besefte of ervaarde dat liefde buiten jezelf kwam wenste je zoveel als mogelijk ‘goed’ of ‘juist’ gedrag te tonen, ‘gedachten’ of ‘gevoelens’ te delen. (Of juist helemaal niet te delen!) Delen van jezelf, bepaalde gevoelens, gedachten, behoeften, verlangens… waren (onbewust) niet langer welkom. Noch voor jezelf. Noch voor jouw omgeving.

Té....
Zodoende werd je al eens : ‘té emotioneel’, ‘té veel mening’, ‘té gevoelig’, ‘té open’, ‘té groot’, ‘té chaotisch’, ‘té creatief’… genoemd. Altijd was je té voor de wereld om je heen. Je voelde je schuldig om dat jij jezelf was.
Maar hoe kan jij, als fijngevoelig mens, iets anders voelen dan je voelt op het niveau, manier… dat je doet? Jouw vragen waren zinvol, jouw reacties kwamen uit jouw pure kern van licht en liefde. Je was altijd heel, verbonden met alles om je heen, een geweldig lief kind. Vandaag laat het leven jou zien hoe en waar jij jezelf altijd aan hebt moeten passen. Hoe jij jezelf niet kon en mocht zijn of zichtbaar maken. En elke keer als je dat wel deed, kreeg je een deksel op jouw neus. Het gaf jou een diep gevoel van onveiligheid.
Echter, lieve jij, onthou : jij hebt de pijn van jouw ouders niet veroorzaakt en jij bent niet verantwoordelijk om het te ‘verhelpen’. Jij kan hen niet ‘redden’, dat dienen ze zelf te doen. Jij was altijd al onschuldig. Dus jouw schuldgevoel, onder de vorm van ‘ik heb ze ongelukkig gemaakt’, ‘ze zijn niet trots op mij’, ‘ik deed onvoldoende mijn best’…, was intelligent in jouw kinderjaren. Echter, jouw leven nu vraagt om jouw oude knellende jas liefdevol te bedanken voor de reis en te vervangen door een unieke jas : JOUW jas!

Op ontdekkingstocht : een innerlijke reis
‘What do you bring to the table?’ Want jouw ‘té veel’ is jouw unieke bijdrage aan deze wereld. Zie het als jouw uniek puzzelstukje in een grote unieke puzzel. Zodra alle puzzelstukjes hun plek vinden, hun licht laten schitteren, dan ben je een bron van inspiratie en licht voor jezelf en de ander. Jij belicht, gaande weg, jouw unieke (ziels)pad, het pad dat altijd in jouw hart leefde.
Je kan dit misschien moeilijk geloven wanneer diep in jouw bewustzijn een gevoel van minderwaarde, een gebrek aan eigenwaarde, leeft. Echt zelfvertrouwen ontwikkel je namelijk in de eerste levensjaren. Als écht zelfvertrouwen vroeg in het leven onvoldoende ontwikkeld en beschadigd werd, dan legt het een beperkende en doordringende blauwdruk vast die ons keer op keer kan dwarsbomen in ons leven. Je hervalt in vergelijking met de ander, je bestempelt jezelf als ‘niet zo goed’, ‘niet zo bijzonder’, ‘da’s toch normaal’ of ‘zo en zo’…
Elke keer dat je jezelf betrapt op vergelijken, verminderen van jouw waarde of bijdrage, druk dan even op de ‘pauze’ knop. Check in bij jezelf. Sta stil bij jouw gedachte of overtuiging. Adem enkele malen diep tot in jouw buik. Daal in bij jezelf. Maak connectie met jouw hart en voel jouw diepe unieke waarheid.

Ontmoet jezelf!
Ontwikkel jouw bewustzijn en kennis van jezelf. Ik nodig jou heel liefdevol uit om even stil te staan bij onderstaande vragen :
In wat verschil jij van de ander?
Welke delen van jezelf heb jij verwoed proberen veranderen of verbergen om ‘te passen’ in deze wereld?
Waar werd jij wel vaker van beticht in het verleden? ‘Té eerlijk’, ‘té emotioneel’, ‘té open’….? Wat was of ben jij ‘té veel’ voor de ander?
Via de blogpost ‘Voluit leven in het leven staan als hoogsensitief persoon’ geef ik jou een toolbox om jezelf, als hoogsensitief persoon, voluit in het leven te staan.
“And on a morning no different from any other.
She met herself in the mirror
And she quite liked
What she saw.”
(- Rebecca Campbell)
Weet dit :
enkel jij kan jouw unieke bijdrage, jouw puzzelstukje, bieden aan deze wereld. Enkel jij kan doen wat je doet op jouw manier, echt waar! Verstop je niet, sta recht en ga voor jouw Dharma[1] staan, al is het nog zo bangelijk!

Met véél passie begeleid ik jou in bad vol warmte naar jouw innerlijke kern, zodat jij mag kennismaken met jouw unieke bijdrage aan deze wereld.
Neem eens een kijkje in mijn aanbod!
Want : wens je meer inzicht in jouw professionele omgeving? Dan is loopbaancoaching een zéér aantrekkelijke manier. Zelfkennis als basis voor jouw eigen #loopbaangeluk!
Wens je een laag dieper te duiken in jouw bewustzijn, jouw hart te openen voor wat het leven jou aanreikt? De paarden en/of ik begeleiden jou met veel liefde!
[1] Jouw dharma kun je zien als jouw unieke levenspad, waarbij je al jouw talenten en kwaliteiten optimaal inzet om de wereld (en jezelf) te dienen. Je leeft volgens jouw persoonlijke missie en doel.
Voel jij je geraakt door deze tekst?
Wens je iets te delen?
Ik hoor graag van jou!