De kracht van bewuste keuzes : zo bepaal jij jouw koers!

De kracht van bewuste keuzes : zo bepaal jij jouw koers!

 

“May your coices reflect your hopes,
not your fears.

(- Nelson Mandela)

Weet jij precies wat je wil of ben je een enorme twijfelaar? Kies jij vanuit je verlangen en voor jezelf of kies je alleen voor de ander?

Net dit laatste lijken we vaker voorop te stellen : de ander, de ‘impliciete of expliciete’ verwachtingen van de ander. Want ‘zo hoort het’

Waarom vinden we de verwachtingen van een ander in feite belangrijker, dan onze eigen behoeftes en verlangens? Wat maakt dat we daarin zo gemakkelijk een compromis sluiten of de ander liever niet teleurstellen?

Een systemische kijk : het persoonlijk geweten

In de blogpost rond afwijzing kan je reeds lezen hoe belangrijk ‘erbij horen’ voor ons is. Binnen het systemisch werk kent men 3 verschillende gewetens, die elk hun energetisch veld vormen. Het persoonlijk geweten is er 1 van. Het persoonlijk geweten waakt als een innerlijk zintuig over onze intermenselijke verbindingen. Het zintuig laat ons instinctief en nauwkeurig waarnemen : hoor ik erbij of hoor ik er niet meer bijIn eerste instantie ervaar je dit binnen jouw familie, maar ook in andere systemen is dit geweten voelbaar, zoals vriendenkring, werkomgeving, sportteams…. 

Binnen elk familiesysteem zijn er vaak diepgewortelde sociale regels, gewoontes, die van generatie op generatie worden overgedragen (‘wij doen dit zo binnen onze familie’). Doe je als kind iets wat in je familie als ‘goed’ of ‘zinvol’ wordt gezien, dan zal je je goed en onschuldig voelen. Je voelt dat je erbij hoort, je voelt je veilig en geborgen. Je persoonlijk geweten is goed. Doe je echter iets wat niet aanvaard wordt in je familie, dan voel je je als kind ‘slecht’ en ‘schuldig’. Je geweten zal niet goed voelen. De angst om afgewezen te worden zit dus diep in ons. Vroeger (toen de mens nog in kleine groepen leefde) kon je als individu niet overleven zonder een groep vanwege de veiligheid en de voeding waarvan je afhankelijk was van de groep.  

Losmaken van de verwachtingen en regels van het familiesysteem

Om volwassen te kunnen worden mag je over het algemeen losmaken van de regels, normen en verwachtingen van de familie waarin je geboren bent. Je neemt mee wat je dient, wat jij waardevol vindt en je laat (liefdevol) achter wat voor jou te belastend is. Jij leert de keuzes te maken die bij jou passen op basis van jouw eigen verlangens en wensen. Wanneer je echter uit een familie komt met nogal starre overtuigingen, normen en waarden, dan kan het nogal uitdagend zijn om werkelijk je eigen weg te kiezen. Volwassen zijn betekent groeien, ontdekken en je potentieel verwezenlijken.

Kiezen gaat over jouw eigen behoeftes en verlangens

Een keuze maken raakt aan je eigen behoeftes en verlangens.

Je dient hiervoor de beweging naar binnen te maken en te verbinden met jezelf Je kan jezelf de vragen te stellen :
Wat heb jij nu echt nodig?
Wat zijn jouw behoeften?
Waar verlang jij het meeste naar?
Wat wil je nu écht?
Als ik kies voor A, van waaruit kies ik dan voor A?
Wat levert mij dit op?
En wat met keuze B?

Een echt zuivere keuze maken voor jezelf, vanuit jouw eigen waarheid doe je door je patronen te doorbreken. Patronen ontstaan in het verleden, zijn door jezelf goed gekend en ervaar je als ‘veilig’. Doch op een gegeven moment kunnen deze patronen je persoonlijke groei belemmeren. Dat is het moment waarop jij een patroon mag bedanken en verder gaan.

Van hoofd naar hart

En daar sta je dan : jij mag of moet dan dié belangrijke beslissing nemen voor jezelf. Jouw hoofd kan eindeloos lijstjes bedenken van mitsen en maren. Je bovenkamer neemt de regie over. Alle ‘stemmetjes’ in je hoofd willen hun zegje doen. Ergens in de verte hoor je een piepklein stemmetje : ‘je intuïtie’ of ‘de stem van je hart’. Doordat je bovenkamer zo druk is met ‘vergaderen’ en ‘lijstjes maken’, hoor je het piepklein stemmetje niet. Het is nogal druk in je hoofd. De druk en de spanning om een beslissing te nemen stijgt. Op dat moment word je uitgenodigd om de ‘stekker eruit te trekken’, ‘de vergadering stil te leggen’. De verbinding met jezelf te herstellen. Echte verbinding te maken met je lichaam. Van hoofd naar hart te zakken. Op die manier kan je terug connectie maken met ‘de stem van je hart’. Vanuit je gevoel worden vaak goede keuzes gemaakt. Je hebt echter je hoofd niet voor niets. De twee (hoofd en hart) mogen ‘samen werken’, in balans komen. Neem een beslissing met je hart en neem je hoofd mee! 😉

Alvast heel veel succes met alle keuzes die je nog mag gaan maken!

 

Loop jij vast op het maken van keuzes? Herken je jezelf als twijfelaar? Ben je eerder iemand die zichzelf gemakkelijk achteruit schuift?

Ik ben benieuwd om van je te horen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *