Luisteren naar je lichaam, het pad van zelfliefde....
“To be beautiful means to be yourself. You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself.”
(Thich Nhat Hanh)
Hoe vaak luister jij naar jouw lichaam? Ben je meer geneigd om die moeilijke momenten te negeren of te verbergen? Hoe gaat dat dan bij jou, luisteren naar je lichaam? Is het : ‘Ja, dat doe ik hoor. Ik eet wanneer mijn maag knort.’ Of is het zelfs soms zo dat basisbehoeften, zoals voldoende (nacht)rust, er vaak bij in schieten? Je hebt een bepaald programma, bepaalde taken of doelen te bereiken en deze moeten af voor er rust kan zijn. Iedereen heeft het ‘druk, druk, druk’ en er is geen of weinig ruimte om naar het lichaam te luisteren.
Wat werd je aangeleerd?
En in praktijk is dat niet zo raar, want wat heb je geleerd in jouw kindertijd. Mogelijks is er jou niet aangeleerd om jezelf te dragen of te voelen op ongemakkelijke momenten. Wellicht is het je eerder meegegeven om door te doen ondanks lichamelijke klachten. De plek van niet-weten, de plek van onzekerheid, de plek van angst, pijn, boosheid of verdriet… daar wil je het liefste zo snel als mogelijk vandaan. En jouw hoofd zal je steeds van de lastigheden willen weghouden als bescherming, als overleving. Dit mechanisme is zeer zinvol. Op die manier vul je je leven in vanuit je hoofd. Het hoofd interesseert zich in praktijk niet écht in jouw gevoel van geluk of vervulling.
Luisteren naar je lichaam
Wanneer alle lichamelijke klachten vanuit alle invalshoeken (medisch, voeding, beweging…) worden bekeken, dan kan een verruiming van je (lichaams)bewustzijn zeker een belangrijke bijkomende sleutel of ondersteuning.
Heling van het zelf vindt plaats als je bewustzijn verruimt. Je werkt van binnenuit. Je koppelt je verstandelijk bewustzijn aan je lichaamsbewustzijn, ofwel je laat je denken en je voelen samenwerken.
Bij lichamelijke klachten is het soms een kwestie van associatie : wat weet je allemaal over dat deel van je lichaam? Wat is de functie van het lichaamsdeel? Welke spreuken ken je erover?… Er zijn eeuwenoude spreuken met een bijzondere betekenis zoals ‘er ligt iets op mijn lever’, ‘er moet mij iets van het hart’, … Deze spreuken neem je zelf misschien wel eens in de mond. Echter, hoe vaak sta je stil bij de letterlijke betekenis of de boodschap van de woorden? Op die manier, in een moment van verstilling, komt er al een deel van het antwoord jou tegemoet in die diepe verbinding met jezelf.
Zelfliefde
Zoals reeds geschreven, vaak wil je het liefste zo snel mogelijk van de klacht af, je genezen en weer ‘gezond voelen’. Begrijpelijk, want het is natuurlijk fijner wanneer je je vol energie voelt. Soms is het leven ook even anders. Soms vraagt het leven van jou om stil te staan bij het pad dat je bewandelt.
Het voelen en doorvoelen van de lichamelijke pijn en de achterliggende emotie van belang maakt hier deel van uit. Welke emoties zijn er verbonden aan jouw lichamelijke klacht? En kan jij deze emoties toelaten? Jouw emotie(s) achter de pijn toelaten. Je eigen pijn op fysiek, mentaal of emotioneel niveau verlangt vaak naar erkenning, een liefdevolle aanraking. Kan jij jezelf volledig aanvaarden zoals je bent op dat moment?
Jezelf aanvaarden en van jezelf houden is van belang in je leven. Het is de sleutel naar een leven met meer geluk en vervulling. Hoe je naar jezelf kijkt, bepaalt bijna elke beslissing die je neemt in je leven. Pas als je met een open blik naar jezelf durft te kijken en je bewust bent van wie jij bent, dan pas zal je jezelf goed genoeg gaan vinden.
Onbewust verlangen
Zo kom je tot de vragen : ‘Wat zou mijn lichaam mij hier nu eigenlijk willen vertellen?’, ‘Voel ik mij nog fijn op huidig levenspad?’.
Het is veilig voor jezelf om naar binnen te kijken. Jouw lichaam spreekt de waarheid, jouw waarheid. En toch is het heel spannend en ongemakkelijk wanneer je tot de vaststelling komt dat je iets wenst te veranderen in jouw leven. Het diepe verlangen van jezelf voelen en vaststellen dat dit iets anders is dan wat er nu is, is confronterend. Het besef dat wanneer je dit diepere verlangen hebt gehoord, je hier ook iets mee moet. Want ja, wie A zegt moet ook B zeggen. Maakt dat je graag dat diepe verlangen onderdrukt. Vaak uit een angst om iets anders te verliezen. De keuze gemaakt op basis van angst om iets te verliezen, zal bijgevolg soms leiden tot het verlies van iets anders, met name verbinding met jezelf.
Luisteren naar je lichaam gaat dus over jezelf serieus nemen en echt doen wat nodig is voor jezelf, vanuit een diepe verbinding en aanvaarding van jezelf.
Hoe maak je opnieuw contact met jouw lichaam?
Zelfliefde groeit als je tijd maakt voor jezelf, voor ontspanning, voor creativiteit. Het is belangrijk te beseffen dat enkel jij hiervoor de sleutel in handen hebt. Het is aan jou om de verantwoordelijkheid voor je eigen lichaam en geest op te nemen. Jij bent de schepper van jouw eigen leven. Het is aan jezelf om een engagement met jezelf af te spreken én je daaraan ook te houden gedurende geruime tijd. Het hoeft niet allemaal meteen op jouw eigen ritme.
Volgende tips kunnen je ondersteunen :
- Pauze moment : plan elke dag een moment in waarop je bewust alles weglegt en stilstaat bij wat je voelt. Voor het slapen gaan. Bij het opstaan. Rustig zitten, ademen en stilstaan bij wat je voelt.
- Bodyscan : voer op regelmatige tijdstippen (opnieuw ’s morgens en/of ’s avonds) een korte body scan uit bij jezelf. Wat voel je nu? Heb je pijn? Hoe is je ademhaling? Ga stap voor stap jouw lichaam na en maak bewust (fysiek) contact met je lichaam.
- Stress alarm : welke momenten heb je dan veel stress? Welke klachten ervaar je op dat moment? Wat was de aanleiding? Welk patroon kan je herkennen?
- Old habits : neem jouw gedrag en gewoontes onder de loep. Wat valt er jou op? Wanneer is jouw energieniveau het hoogst/laagst? Bijvoorbeeld : durf je bij meer druk en stress, minder tijd voor jezelf te nemen, minder te slapen, meer koffie te drinken en maar door te gaan?
Na verloop van tijd kan je je notities erbij nemen. Misschien vallen er jou dingen op. Waar verlies je contact met jouw lichaam? Waar kan je bijsturen en aanpassen?
Uiteindelijk draait het om jezelf op de eerste plaats te zetten en serieus te nemen wat je lichaam je probeert te vertellen.
Weet en voel dat jij het waard bent!
Wat ervaar jij bij het lezen van deze blogpost? Waar sta jij ten opzichte van zelfliefde? En hoe verliep jouw proces?
Ik ben benieuwd om van je te horen.