Meer loopbaangeluk ervaren? Leer bewust te kiezen wat bij jou past!

Meer loopbaangeluk ervaren? Leer bewust te kiezen wat bij jou past!

“I’ve not me, who?
I’ve not now, when?”
(Emma Watson)

Bij een voltijdse betrekking ben je ongeveer 236 dagen van de 365 dagen in een jaar actief in jouw professioneel leven aan de slag. Procentueel gezien zo’n 64% van een normaal jaar. Dus meer dan de helft van jouw dagen ben je minimaal 8 uur bezig met jouw loopbaan….

Vanuit dat standpunt bekeken is het dan ook wel erg fijn om te gaan voor een loopbaan waar je een diepe staat van tevredenheid, verbondenheid, rust, geluk… mag ervaren. Loopbaangeluk.

Wat is dat dan loopbaangeluk? Het antwoord op deze vraag is individueel en uniek. Wat jou gelukkig maakt, hoeft mij geen geluk te brengen. Wél zijn er een aantal factoren die een belangrijke invloed kunnen hebben op het al dan niet ervaren van loopbaangeluk.

Tevredenheid

Een eerste belangrijke pijler betreft tevredenheid. Hoe tevreden ben jij momenteel in jouw huidige werkomgeving? Welke factoren zullen meer of minder bijdragen aan jouw gevoel van tevredenheid?

Over het algemeen zijn er een aantal factoren die  een positieve invloed hebben op jouw gevoel van tevredenheid, met name : financiële overeenkomst/regeling, balans privé en werk, jouw gevoel van veiligheid (op fysiek, sociaal en psychologisch vlak), werkzekerheid…. Allemaal factoren waar je best even naartoe kijkt.

Werkplezier

Als tweede belangrijke pijler is er werkplezier. Hoe fijn en plezierig ervaar jij het in jouw werkomgeving? Wat is voor jou ‘werkplezier’? Wat houdt dat in voor jou?

De relatie met de medecollega’s, de relatie met de leidinggevende, de sfeer, de fysieke werkomgeving…zijn allen factoren die een belangrijke bijdrage leveren aan jouw algemeen werkplezier. Kennis over jezelf biedt jou de kans om bewustere keuzes te maken op het vlak van werkomgeving.

Engagement

De twee volgende pijlers worden in de huidige maatschappij steeds meer van belang. Wanneer jij voelt dat je je actief kan engageren in de werkomgeving, dan zal je een hogere vorm van geluk ervaren. Een loopbaan met net voldoende dosis aan uitdaging geeft je zin om er elke dag opnieuw voor te gaan. Het actief mogen inzetten van jouw talenten en kwaliteiten zal je motiveren. Betrokkenheid in de toekomstvisie van de werkgever geeft het gevoel zinvol werk te verrichten. Wat zijn jouw talenten en kwaliteiten? In welke mate mag jij deze inzetten, word jij uitgedaagd om deze verder te ontwikkelen of ondervind je net een rem op het inzetten van deze kwaliteiten?

Ergens toe bij dragen

Meer dan ooit wint het gevoel ‘ergens toe bij te dragen’ aan belang. In een snel veranderende wereld wens je het gevoel te hebben op jouw eigen manier een ‘bijdrage’ te leveren aan een ‘betere wereld’. Waar op welk vlak of domein, wil jij graag bijdragen? Voel jij diep in jezelf dat je een belangrijke missie hebt? Welke stappen kan jij vandaag zetten om hierin verder te groeien?

Een combinatie van alle factoren samen zorgen ervoor dat jij een duurzame en positieve innerlijke staat van loopbaangeluk ervaart.

Wanneer je actief en bewust aan de slag gaat voor jezelf om in kaart te brengen waar jij precies tegenaan loopt, dan zal je ook steeds vaker een gevoel van geluk en vervulling ervaren in jouw loopbaan. Nogmaals, wetende dat ook jij 236 dagen van 2022 dagelijks ongeveer 8 uur van jouw tijd en energie zal schenken aan jouw loopbaan, is het van belang om NU in actie te komen.

Schort er iets in jouw job?
Ervaar jij zelf meer ‘baal’dagen dan ‘fun’dagen?
Voel jij je niet volledig op jouw plaats in de werkomgeving?
Wens je graag een stap te ondernemen op het vlak van jouw loopbaan en kom je niet tot actie?
Zie je de bomen niet meer door het bos op het professioneel vlak?
Wil jij inzicht in jouw levensmissie op professioneel vlak?

Er resten ons nog zo’n 200 ‘werk’dagen in 2022….
Maak jij er voor jezelf de fijnste ‘werk’dagen ooit van?

Neem het heft in handen en zet zelf bewust de stap naar loopbaangeluk via loopbaancoaching.

Go for happy!

Wat zijn jouw ervaringen in de werkomgeving?
Wat zijn jouw ervaringen met loopbaanbegeleiding?

Deel gerust jouw belevenissen. Ik ben benieuwd om van je te horen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *