Ontmoet jouw innerlijk kind en leef vrijer!
“If our environment cannot support our gut feelings and our emotions, then the child, in order to ‘belong’ and ‘fit in’ will automatically, unwittingly and unconsciously, suppress their emotions and their connections to themselves, for the sake of staying connected to the nurturing environment, without which the child cannot survive.”
– Gabor Maté
Wat als je als kind elke morgen wakker wordt en jouw alertheidsysteem meteen 100% ‘aan’ staat? Bij de start van jouw dag scan je (onbewust) jouw omgeving en voornamelijk de stemming van één van beide ouders of van beide ouders. Je leert op die manier dat jouw wereld ‘onveilig’ is. Je ontwikkelt jouw eigen manier om in die wereld te overleven. Als volwassen persoon zal je deze ‘eigen manier’ om in ‘die wereld’ te overleven verder inzetten. Met andere woorden : je zet als ‘volwassene’ in het dagelijkse leven nog steeds (onbewust) de mechanismen van jouw innerlijk kind in.
Nodig jij vandaag, als volwassene, jouw innerlijk kind uit om te komen spelen en dansen? Kortom : zichzelf te tonen?
Wat is het innerlijk kind in jezelf?
Als kind ben je afhankelijk voor jouw overleven van je moeder. Jouw band met haar is erg belangrijk voor jou om in jouw (basis)behoeften aan veiligheid, aandacht, liefde en geborgenheid, te voorzien. Je zal alles doen om een positieve verbinding met haar tot stand te brengen. Zelfs als dat betekent dat je niet touw bent aan bepaalde delen van jezelf, bijvoorbeeld : onbevangenheid, speelsheid, vrolijkheid, intuïtie… Liever trouw aan jouw moeder. Het verdriet, de schaamte, de eenzaamheid, de angst om verlaten te worden, de schok als kind, heb je onbewust verdrongen om verder te kunnen leven. Tot op een bepaald moment…
Het innerlijk kind is een deel van jou. Het is het onbevangen, speelse, spontane, onschuldige en nieuwsgierige deel in jezelf. Dat deel in jou dat danst, speelt en aanwezig is in het hier en nu. Het is ook dat deel in jou waarin de gevoelens, ervaringen en herinneringen vanuit jouw kindertijd zijn opgeslagen, zowel fijne als minder fijne. In jouw kindertijd vorm je een beeld van jouw wereld en de mensen om je heen. Op dat beeld van de wereld ga jij jouw strategie voor de wereld ‘bedenken’. Er zijn duizenden varianten op die strategie die je als kind ontwikkelt om zo makkelijk en comfortabel mogelijk door het leven te gaan, kortom om te overleven.
In iedereen is dus een innerlijk kind aanwezig dat liefde, aandacht, acceptatie en rust nodig heeft. Het innerlijk kind is een geheel van ervaringen, wensen, dromen en verlangens, die jij als kind, op jouw manier, hebt meegemaakt. Hoe je jouw jeugd ook mocht ervaren, je ware emoties zijn opgeslagen in jouw innerlijk kind, het limbisch systeem van je hersenen.
Wat is het verband met jouw eigenwaarde?
Eigenwaarde ontwikkel je als kind door een innerlijk weten dat gewoon jouw zuivere bestaan jezelf en anderen blij en gelukkig kan maken. Jouw moeder beschermt, voedt en bevredigt jouw behoeften in de eerste dagen van jouw prille leven, zodat zij zelf een diepe vervulling voelt in haar rol als moeder, als vrouw. Wat zij op haar beurt gaat uitstralen naar jou. Jij als kind merkt dit op. Bijgevolg voel je je niet alleen veilig, maar ook waardevol! Want je bent in staat om gelukkig te maken! Op dat moment ontwikkelt zich een natuurlijk gevoel van eigenwaarde bij het kind. Wanneer het kind in de buitenwereld, in hoofdzaak bij de moeder, echter afwijzing ziet, de band tussen moeder en kind gewoon onvoldoende aandacht krijgt, een kind opgroeit bij (emotioneel) afwezige ouders. Dan zal het voor het kind (later een volwassene) steeds moeilijker zijn om verbindingen aan te gaan (ook met een deel van zichzelf) en om een ‘oervertrouwen’ te ontwikkelen.
Waar kan je als volwassene tegenaan lopen?
Volgende thema’s of varianten op deze thema’s kan je zien als een uitnodiging om de verbinding met jouw innerlijk kind te herstellen :
- Moeilijk of geen neen durven zeggen, grenzen aangeven;
- Onvoldoende voor jouw eigen behoeften zorgen, want vaak heb je er geen aandacht voor;
- Jezelf gemakkelijk afgewezen of schuldig voelen;
- Perfectionistisch zijn;
- Jezelf verantwoordelijk achten voor alles en iedereen;
- Gevoelig voor verslaving of afhankelijkheid;
- Veel wantrouwen of schaamte ervaren.
Wat is dan de uitdaging als volwassene?
Als volwassene handel je (onbewust) in eerste instantie vanuit de strategie, die je als kind ontwikkeld hebt om de pijn te vermijden, strategieën om te overleven. Het innerlijk kind deel in jezelf kent je ware gevoelens met betrekking tot alle situaties jou overkomen als kind, en het zal je steeds zover proberen krijgen dat je het ‘goede’ herhaalt om het pijnlijke te vermijden. Dus je zet (onbewust) een gekende strategie in in het idee een pijn te vermijden. Zinvol toch? Het helpt je echter niet om jouw leven vrij, autonoom en creatief vorm te geven. Noch in het opnemen van eigen verantwoordelijkheid voor jouw leven. Noch in het leiderschap nemen over jouw leven als volwassene.
Enkel bewustzijn van hoe jij je werkelijk voelt, geeft jou de mogelijkheid tot werkelijk inzicht in wat jou pijn doet, welke situaties schadelijk zijn en waar je mag groeien in eigenwaarde en zelfvertrouwen. Met jouw innerlijk kind in contact komen betekent met andere woorden de bereidheid om bewust en stelselmatig terug in contact te komen met jouw ware gevoelens.
In het contact met paarden word je uitgenodigd om naar de essentie te kijken. Bewust te worden van wie jij bent in jouw pure kern. Jouw pure zijn te aanvaarden. In de blog ‘Spiegelt, spiegeltje aan de wand… de kracht van spiegelneuronen’ geef ik meer uitleg over hoe het coachen met paarden versterkend werkt bij het verruimen van jouw bewust zijn.
Op welke manier kan je in contact komen met jouw innerlijk kind?
Via internet is een schat aan informatie terug te vinden omtrent visualisaties, meditaties, soulhealings enz. Sommige betalend en andere zijn dan weer gratis. Vertrouw erop dat jij de informatie zal vinden voor jezelf die op dat moment van belang of deugddoend is.
Graag geef ik twee oefeningen mee :
1/ ‘reis’ terug naar jouw kindertijd. Maak opnieuw contact met jouw kindertijd. Je kan dit doen door een lijst te maken van dingen die je blij maakte toen je jong was of via foto’s uit jouw kindertijd. Breng wat tijd door al dagdromend, schrijvend, tekenend….
2/ vergeving is goed voor lichaam en ziel. Een zeer krachtig Hawaiiaans ritueel betreft het Ho’oponopono gebed. Maak via jouw handen contact met jouw lichaam (hart, buik, schouders…). Voel jouw adem. Laat jouw adem iets rustiger worden en zeg dan:
‘jouw naam, het spijt mij’
‘jouw naam, vergeef mij’
‘jouw naam, ik hou van jou’
‘jouw naam, dank je wel’.
Herhaal dit een aantal keer.
Doe het zo vaak als het goed voelt voor jou.
Wanneer je een eerste liefdevolle contact maakt met jouw innerlijk kind, dan is het fijn volgende algemene tips in jouw achterhoofd te houden :
Erken uitdagende situaties. Focus hierbij even, indien nodig, op jouw ademhaling. Nodig jezelf uit om de situatie te onderzoeken, zodat jij kan leren en groeien op jouw manier en jouw tempo.
Neem voldoende tijd om te aarden en in verbinding te blijven.
Ga creatief aan de slag en trek voldoende tijd uit voor dingen waar je gelukkig van wordt! Gewoon omdat het kan en het mag. Jij bent het waard.
Leg jezelf geen druk op. Wees lief voor jezelf. Gun jezelf de tijd en oefening om een fijne liefdevolle en vertrouwde verbinding tot stand te laten komen. Alles is goed.
Weet dat jij elke dag de keuze hebt om vorm te geven aan jouw dag. Zie jij gebeurtenissen als gigantische hindernissen op jouw pad of zie jij gebeurtenissen als uitnodigingen of mogelijkheden op jouw pad? Het gaat om hoe jij ermee omgaat! De mooiste weg die jij jezelf kan schenken is de weg van bewustzijn.
Liefs
Caroline
Ging jij reeds aan de slag rond jouw innerlijk kind?
Wens je iets te delen?
Ik hoor graag van jou!