Persoonlijke groei : terugkeer naar jouw natuurlijke staat van zijn
‘The ego seeks to divide and separate.
Spirit seeks to unify and heal.’
(- Pema Chödrön)
Als baby kom je op de wereld als ‘een onbesproken blad’ zegt men wel eens in de volksmond. Jouw meest natuurlijke staat van zijn. Of dit dan werkelijk zo is, rekening houdend met vorige generaties en vorige levens, laat ik voor deze blogpost even ter zijde. Je hoeft als baby nog nergens aan te voldoen. Je bent gewoon de ‘meest cute’ baby ever!
Eisen van jouw omgeving
Op latere leeftijd leer je dat jouw natuurlijk gedrag, dat wat je spontaan als baby deed, niet voldoet aan de eisen van de omgeving. Op die manier leer je, dat je om erbij te horen, jezelf dient aan te passen. Als je luistert, krijg je aandacht en ervaar je verbinding met de andere. Als je goede punten behaalt, dan word je geprezen. … Dus door je gedrag aan te passen (please gedrag te ontwikkelen) kan je voorkomen dat jij het gevoel hebt afgewezen te worden.
Toegegeven het gevoel van afwijzing, het gevoel afgescheiden te zijn, er alleen voor te staan, uit verbinding met de andere, is niet fijn. Sterker nog het is echt een oerbehoefte van ons mens om verbondenheid te voelen. Je zal bijgevolg zoeken naar manieren om deze pijn niet te voelen. Zo, ontwikkel je bewust of (vaker) onbewust een patroon om je te beschermen. Op die manier komt er een extra laagje over jezelf heen, een masker dat je ware zelf beschermt.
(On)bewuste patronen als energievreters
Dit masker, deze (on)bewuste patronen, die zijn mogelijks zinvol voor je als kind. Je aanpassen aan je omgeving wanneer je nog zeer afhankelijk bent van de omgeving is een manier van overleven. Wanneer je echter later volledig (onbewust) dit patroon blijft herhalen, dan kan dit tegen je keren en je persoonlijke groei belemmeren.
Een overdreven drang naar goede prestaties in een professionele omgeving kan ervoor zorgen dat je steeds ‘aan’ blijft staan in de hoop een (vaak kortstondig) goed gevoel te ervaren bij het ontvangen van een schouderklopje. Maar wat gebeurt er wanneer je dit schouderklopje niet ontvangt? Blijf je dan door gaan? Je zoekt bevestiging bij een externe partij. Zo leg je alles buiten jezelf. Je maakt jezelf afhankelijk van een ander. Je hebt weerstand bij hoe de situatie is. Er komen irritaties en (terugkerende) negatieve gedachten bij je naar boven. Zo word je ganse (werk)dag in beslag genomen door ‘zaken van het hoofd’ : verhalen, terugkerende gedachten, ervaringen uit het verleden die terug naar boven komen…
Het vraagt enorm veel energie van jezelf, zodat je op het einde van de dag soms gewoon uitgeteld bent. Laat dit dan ook een uitnodiging zijn voor jezelf om bewust te zijn van wat er gebeurt wanneer je niet zegt wat je wilt zeggen en je de verbinding met jezelf verbreekt.
STOP
Durf regelmatig een pauze te nemen, op jouw STOP knop drukken, zodat je op die manier opnieuw verbinding maakt met jezelf en je innerlijke wijsheid. Even een ezelsbruggetje voor STOP. Ik las het in een boek van Karen Walthuis (‘Hoe word ik echt rijk?’, een aanrader trouwens!) en ik deel het graag even met jullie. Het komt neer op het volgende :
ST stil worden en even terug trekken
O observeer wat er gebeurt
(met jezelf, in jezelf, in de omgeving….)
P pak de draad weer op van zodra het goed voelt voor jou
én op de manier die goed voelt voor jou.
Wat kan je dan verder ondernemen? Wel, je kan mij contacteren voor een begeleiding (met of zonder paard) rond je persoonlijke of professionele situatie! (loopbaanbegeleiding kan via de loopbaancheques van de VDAB – zie pagina rond loopbaancoaching)
Wat doen wij samen? Samen verkennen we de situaties waarbij het voor jezelf allemaal veel wordt. Deze situaties onderzoeken we verder aan de hand van open vragen, intuïtieve formats, kaarten… Zo komen we tot jouw gedachten, overtuigingen, patronen…
Dankbaar
Persoonlijke groei en ontwikkeling zijn hot topics. Persoonlijke groei en ontwikkeling komen, naar mijn gevoel, neer op meer zelfinzicht, zelfkennis en zelfbewustzijn. Wat zijn jouw drijfveren en wat zijn drijfveren van een ander die jij overnam? Wat maakt dat jouw hart sneller gaat slaan? Waar loop jij tegen aan wanneer je belangrijke keuzes dient te maken? En zo verder.
Ik geef jou verder graag onderstaande drie tips mee :
1/ Durf je eigen dagelijkse gewoontes onder de loep te nemen. Wat voedt je? Wat geeft je energie? Wat laat de stress bij jou zakken? Voor mezelf is dat zeker contact met de natuur, beweging, mediteren, een inspirerende workshop… Alleen, het gaat hier niet om wat voor een ander fijn voelt. Wel, wat voor jou fijn voelt! Dus neem jouw verantwoordelijkheid hierover op en ga op onderzoek uit, experimenteer.
2/ ‘neen’ zeggen kan en mag. Wat geeft jou stress? Welke (privé of professionele) gebeurtenissen geven jou stress? Is het een ‘must’ om hierop ‘ja’ te zeggen? Durf je eigen motivatie tegen het licht te houden. Van waaruit zeg jij ‘ja’? Wat speelt er werkelijk?
3/ ‘Be patient and compassionated with yourself, you are learning.’ Bejubel elke fijne stap die je nam. Aanvaard elke tegenslag als een les. Rome is niet op 1 dag gebouwd. Besef dat de mooiste geschenken of verwezenlijkingen soms het meeste geduld en liefde vragen van ons.
Warme liefdevolle groet,
Caroline
Voel jij je geraakt door deze tekst?
Wens je iets te delen?
Ik hoor graag van jou!