Te veel medeleven? Pleasen? Empathie, bron van innerlijke kracht.

Te veel medeleven? Pleasen? Empathie, bron van innerlijke kracht.

“Empathy is really important.
Only when our clever brain and our human heart
work together in harmony can we achieve our full potential.”

(Jane Goodall)

Toen laatst iemand tegen mij zei : “Empathie? Nee, dat zit gewoon niet in mij.”, was ik verwonderd. Meteen zag ik een beeld voor mij van : een knopje empathie ‘aan’ en ‘uit’. 😉 Nochtans kan empathie een bron zijn van innerlijke kracht.

Kan er iemand zonder empathie door het leven gaan? Is empathie iets waarmee iedereen van nature mee geboren is? En zo ja, kan deze kwaliteit, zoals met elke kwaliteit, ook gewoon doorschieten naar een valkuil, onder andere pleasen? Vragen waar ik met jullie even dieper op in ga in deze blogpost.

Wat is empathie?

Het woord komt van “empatheia” of invoelen / invoelend vermogen. Roman Kizanaric omschrijft het in zijn boek ‘Ben ik een empaat?’ als volgt “Empathie is de kunst je in je verbeelding te verplaatsen in de gedachten van andere mensen, daardoor hun gevoelens en standpunten te begrijpen en je in je handelen daardoor te laten leiden.”

Iedereen is, volgens mij, in bepaalde mate empathisch. Het is een aangeboren kwaliteit. Zelfs dieren kunnen empathie inzetten binnen hun leefwereld. Waarmee ik niet zeg dat iedereen altijd empathisch reageert in alle situaties. Noch zeg ik dat iedereen steeds in alle situatie enkel en alleen empathisch dient te reageren naar de andere, hierbij voorbijgaand aan zijn eigen behoeften en verlangens

Misschien volgende herkenbaar ...

In praktijk is empathie voor de mensen soms een vloek en soms een zegen. Zoals vele zaken in het leven is het een kwaliteit die kan doorschieten in een valkuil. Overdreven empathische mensen hebben namelijk de neiging om te veel in het hoofd te zitten, waarbij de mannelijke energie dominant wordt ten opzichte van de vrouwelijke energie en de verbinding met jezelf in moeilijk vaarwater komt.

Onderstaande punten voelen voor jou misschien herkenbaar :

  • Je pikt de emoties van anderen, de algemene sfeer en energie in de ruimte, heel vlug op én in vele gevallen wil je een ‘negatieve’ of ‘bedrukte’ sfeer graag om-tunen naar een ‘positieve’ of ‘lichte’ sfeer.
  • Je hebt een sterke intuïtie. Jouw onderbuikgevoel of jouw intuïtie bij een eerste ontmoeting is meestal juist.
  • Je bent van nature eerder introvert en je hebt ‘alleen-tijd’ nodig om terug op te laden, want met andere mensen in de omgeving loop je vlug leeg.
  • Je trekt ‘energiedieven’ aan. Je trekt mensen aan die hun beklag komen doen, die op jouw schouder komen uithuilen zonder dat ze aan jou iets terug geven. Jij geeft heel vaak energie aan hen en je ontvangt weinig of niets terug van hen.
  • (onbewust) versmelt je met de energie van de andere in jouw omgeving, want je energieveld staat helemaal open. Je voelt soms (onbewust) niet goed aan waar jij stopt en de andere begint. Wat het ook vaak moeilijk maakt om een grens aan te geven, want je voelt de grens niet aan.

Op basis van bovenstaande kan je terecht de bedenking maken : ‘Hoogsensitieve mensen zijn dan vaak sterk empathisch?’. Inderdaad. Daar ligt misschien wel de valkuil om een sterke vorm van pleasen te ontwikkelen, met name ‘je wilt altijd de anderen helpen en je vergeet hierbij jezelf te helpen of voor jezelf te zorgen.’

Relatie met pleasen

Wanneer je vaak geneigd bent om anderen te pleasen, kan empathie in jouw nadeel werken. Iedere keer wanneer je met een ander meevoelt, ben je namelijk geneigd om deze gevoelens over te nemen én er iets aan te doen.

Zoals geschreven : het energieveld van een overdreven empathisch persoon staat helemaal open en de grens tussen zichzelf en de omgeving / andere persoon vervaagt.

Om iemand geven is één ding, iemand op je schouders nemen is heel wat anders. In die situaties is de grens tussen wat hoort bij jou en wat hoort bij de ander er niet of is erg vaag. De andere wenst vaak ook zijn verantwoordelijkheid niet of niet ten volle te nemen en komt zijn energie en emoties ‘dumpen’ bij jou. Hij of zij wentelt zich in zelfbeklag en zijn slachtofferrol. Jij schiet in jouw rol als pleaser en zoekt mee naar een oplossing, waarbij jij hoofdzakelijk alle taken dient uit te voeren. Alhoewel je al helemaal geen ruimte, tijd, noch energie had om dit erbij te nemen. Nadien bedenk je ‘What just happened? Hoe, heb ik nu nóg extra werk bij?’ En sterker nog : in een later stadium lijkt jouw tussenkomst niet erkend of echt opgemerkt te zijn, je voelt namelijk weinig of geen dankbaarheid.

Wat ligt er aan de basis van het pleasen? Diep in jouw binnenste voelt een deel zich bedreigd. Het innerlijk kind – deel. Angst voor afwijzing, zoektocht naar externe bevestiging, respect en aanvaarding ontvangen van de andere…Je wenst “er te zijn voor de andere” en vergeet misschien er écht te zijn voor jezelf.

Empathie voor jezelf of zelfliefde

Op deze manier komen we terug aan bij empathie voor jezelf of liefde van jezelf. Een gebrek aan zelfliefde dooft jouw innerlijk licht. Onderstaande tekst van Thich Nhat Hanh is een mooie beschrijving van empathie in relatie met de andere, evenals in relatie naar jezelf toe :

‘When you plant lettuce, if it does not grow well don’t blame the lettuce. You look for reasons it is not doing well. It might need fertilizer, or more water, or less sun. You never blame the lettuce. Yet, if we have problems with our friends or family, we blame the other person. But if we know how to take care of them, they will grow well, like the lettuce.

Blaming has no positive effect at all, nor does trying to persuade using reason and argument. That is my experience. No blame, no reasoning, no argument. Just understanding. If you understand, and you show that you understand, you can love, and the situation will change.”
(Thich Nhat Hanh)

Jezelf (ver)oordelen
Jezelf verwijten
Met jezelf in discussie gaan
Jezelf straffen
Jezelf de schuld geven
….

Leer jezelf kennen én begrijpen. Weten waar jij voor staat. Waar jij van ‘aan’ gaat. Aanvaard en omarm alle aspecten van jezelf en je kan groeien. Je beseft dat je een keuze kan en mag maken. Een bewuste keuze om jouw leven vorm te geven. Het toelaten van alle delen van jezelf om te kunnen loslaten en ruimte maken voor vernieuwing, zonder weerstand of strijd, wel liefde. Liefde voor jezelf, om jouw eigen pijn te ‘transmuteren’ naar innerlijke wijsheid.

“The day you truly love yourself, you will stop trying to please everyone. You will begin to listen to your soul and its desires will be the ones you choose to satisfy, regardless of what others expect of you. So many times you prioritized them, left yourself aside, forgot what you really wanted.” (Felipe Casillas)

Empathie heeft de kracht en het ‘potentieel’ in zich om werkelijk een verschil te maken in de wereld. Empathie voor jezelf én voor de andere, in harmonie dansend doorheen het leven.

Liefs
Caroline

Voel jij je geraakt door deze tekst?
Wens je iets te delen?
Ik hoor graag van jou!

2 reacties op “Te veel medeleven? Pleasen? Empathie, bron van innerlijke kracht.”

  1. Dat resoneert enorm en een perfecte timing, ik ben net begonnen om echt oprecht in de diepte te gaan met mezelf om wat ik verwerp in mezelf liefdevol te leren omarmen, om ook de angst te durven doorvoelen en zo meer authentieke keuzes te durven maken, te durven kiezen voor mezelf ondanks alle kritiek, reacties en eenzaamheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *