Terug heel voelen : innerlijke kracht uit trauma

Terug heel voelen : innerlijke kracht uit trauma

“If our environment cannot support our gut feelings and our emotions, then the child, in order to ‘belong’ and ‘fit in’ will automatically, unwittingly and unconsciously, suppress their emotions and their connections to themselves, for the sake of staying connected to the nurturing environment, without which the child cannot survive.”

Gabor Maté

Zoals Gabor Maté het zo mooi aangeeft hierboven, soms is er één gebeurtenis in je leven met zoveel impact. Soms groei je op in een omgeving waar jij jezelf niet veilig kan verbinden. Soms gaat het zelfs aan jou ‘voorbij’. Zo ontstaat er een impact waar je zelf niet bewust van bent. Een angst die er ingeslopen is. Een frustratie die in je borrelt. Een strijd in jezelf. Een woede op uitbarsten als een vulkaan. 

Het belemmert je groei en het beperkt je mogelijkheden. En het strafste is dat jij je er ‘niet zo’ bewust van bent. In zekere zin ben je in staat om met dit (onbewuste) trauma te leven.

Trauma is persoonlijk

Trauma staat in deze synoniem voor psychische pijn. Alle kwetsuren, klein of groot, die je vanbinnen doen ineenkrimpen, alle kleine en grote pijnen die je kwetsen. Er is geen objectieve graadmeter voor trauma. Er is geen maatstaf voor wanneer wat mag en kan aanzien worden als traumatisch voor jou. Een strenge straf, een vernederende opmerking, je eenzaam of onbegrepen voelen… kan traumatisch zijn. Trauma ontstaat als er een gebeurtenis te moeilijk, te pijnlijk is om te verdragen. En juist omdat het zo persoonlijk en intiem is, is het van belang dat jij je eigen pijn serieus neemt. Alleen jij voelt het. Alleen jij kan navoelen wat een bepaalde gebeurtenis met jou heeft gedaan.

Trauma maakt deel uit van de mens

Weet je, niemand ontkomt aan het oplopen van trauma’s in het leven, iedereen krijgt er mee te maken. Het hoort bij het leven

Echter, wanneer jij zelf vaststelt steeds weer tegen hetzelfde aan te lopen, energie te verliezen in zaken die jou onvoldoende vervulling bezorgen, moeilijkheden ondervindt met het uitspreken van jouw mening, jezelf niet naar waarde kan schatten… dan nodig ik jou uit om jouw bewustzijn te vergroten. Jezelf met een compassievolle blik in vraag stellen : Hoe je denkt. Hoe je voelt. Jouw eigen innerlijke logica, overtuigingen en gewoontes.

'Het lichaam is de kaart van de geest'
(J.D. Landis)

Want trauma hoeft niet groot te zijn om (onbewust) een bijzondere impact te hebben op jouw leven. Trauma, of het nu groot of klein is, is van wezenlijk belang. Het geeft vorm aan overtuigingen en standpunten en beheerst je vermogen om vanuit jouw volledige kracht een zelfstandig en gezond bestaan te leiden

En wat zo bijzonder is, het menselijk lichaam onthoudt een trauma, zelfs wanneer het bewustzijn dat niet doet. Trauma zit in jouw lichaam. Het moment dat er aan jou gevraagd wordt om een intuïtieve oefening te doen, dan zal je vanuit het bewustzijn van jouw lichaam reageren. Dit maakt coachen met intuïtieve en ervaringsgerichte oefeningen, onder andere met paarden, van onschatbare waarde.

'Heel' zijn = al jouw delen omarmen

Uiteindelijk kan je trauma vaak moeilijk onder woorden brengen. Het overweldigt je. De emotionele spanning in jou is zo groot dat je er geen woorden voor vindt en dat niemand jou kan begrijpen. Er ontstaat een gevoel van schaamte. In alle rust en gedoseerd is het van belang om de emotionele spanning te verminderen in jouw lichaam. Om langzaam van trauma te genezen is het dus van belang om contact te maken met je lichaam, ontspanning te vinden in jouw lichaam en jouw reptielbrein en zo, op jouw tempo en jouw manier, woorden te geven aan wat je voelt, diep van binnen. Van trauma ‘genezen’, terug heel worden, betekent : ons lichaam, onze gevoelens en gedachten bevrijden van oude traumatische ervaringen. Al jouw delen omarmen.

Jouw levenspad

Daarvoor mag je de weg naar een meer (zelf)bewustzijn, naar bewustwording van het levenspad waarvoor je geboren bent en het leven zoals dat voor jou authentiek is, bewandelen. Het nodigt je uit om naar de meest vreugdevolle en de meest pijnlijke momenten te kijken. Al deze momenten geven vorm aan jou. Maken jou uniek zoals geen ander. Tonen jouw kwaliteiten. Brengt het vuur in jezelf weer tot leven. Zodat jij terug kan gaan leven als je Ware Zelf.

Elke gebeurtenis in het leven, of je deze nu als goed of als slecht ervaart, geeft jou de kans om te groeien, om stil te staan bij jezelf, om jouw bewustzijn opnieuw te onderzoeken. Wanneer je bereid bent om naar jezelf te kijken, om wonden te helen en je weer te herenigen met stukken van jezelf die je hebt weggestopt. Terug ‘heel’ worden. Lees in dit verband zeker ook even de blogpost ‘Kintsugi en coachen : de schoonheid van imperfectie’.

'Ik ben geworden wie ik ben door...'

Wil jij een eerste stap zetten richting meer bewustzijn? Wil jij graag meer inzicht in jezelf? Dan nodig ik je alvast graag uit voor onderstaande korte oefening. ‘Ik ben geworden wie ik ben door…’

Neem even een blanco pagina en iets om mee te schrijven. Gun je even wat tijd alleen met een tasje thee of koffie. Eventueel met een kaars die je laat branden in jouw omgeving. Voel dan even over volgende vraag : Wat heeft jou sterk beïnvloed, waardoor ben jij geworden wie je bent?

Bedenk enkele hartverwarmende en versterkende ontmoetingen.
En vul ze aan met de moeilijke en traumatische ontmoetingen.
Noteer er 5 op een pagina.
Bekijk na afloop de lijst. Voel even.

Welke invloed hebben deze gebeurtenissen op je gehad?
Op welke manier hebben ze jou mee gevormd?
Welke gebeurtenissen hebben jou meer kracht gegeven?
Welke gebeurtenissen heb je eerder als traumatisch ervaren?

Waarom paarden?

Wanneer je bij paarden aanwezig bent, dan zullen zij jou uitnodigen om in het ‘hier en nu’ aanwezig te zijn, volledig in harmonie met de werkelijkheid, als onderdeel van een kudde, een groter geheel. Paarden zullen niet toestaan dat je je (onbewust) blijft ‘verschuilen’. Wonden kunnen niet on-geheeld blijven. Zullen naar bovenkomen wanneer en waar zij aanvoelen dat het kan en van belang is voor jou. Het paard werkt altijd mee met dat wat het meest in het beeld wil komen. Paarden zijn voortdurend in een staat van opmerken zonder verhaal of zonder oordeel. Wanneer je een paard observeert zal je namelijk het volgende zien : het paard graast, hoort een geluid, brengt het hoofd omhoog, kijkt even en gaat weer verder met grazen.

 

Voel jij dat jouw moment gekomen is om diep te stil te staan bij jezelf? Laat je dan ‘omarmen’ door de onvoorwaardelijke liefde van het hart van een paard en herstel de verbinding met alle delen van jezelf. Nieuwe inzichten geven zelfvertrouwen, zo opnieuw regie over jouw leven!

Mocht jij reeds een coachsessie met paarden ervaren?
Welke meerwaarde leverde het jou op?

Ik ben benieuwd om van je te horen.

4 reacties op “Terug heel voelen : innerlijke kracht uit trauma”

 1. Mooi om dit te lezen!
  Op een moment dat het kan en juist is. Bijzonder!
  Met heel veel dank en een vorm van bewondering in wat je doet.
  Heel veel liefs x

  1. Dank je wel voor jouw liefdevolle woorden. Fijn dat de tekst voor jou resoneert.
   Iedereen brengt iets unieks in deze wereld. Elk op onze bijzondere manier. Jij zeker ook!
   Dank je wel voor jouw bericht, liefs

 2. Dat ik een angst overwon bij het aanraken en omhelzen bij Robin,
  dat ik mezelf kon en mocht zijn,
  mijn emoties mocht laten gaan,
  dat er geen negatief oordeel werd geveld,
  dat ik er innerlijk van tot rust kwam. Een ervaring die ik niet vlug vergeet. Dank voor de begeleiding, je inzicht in de mens en je eerlijkheid Caroline.
  Liefs Els

  1. Lieve Els, hartelijk dank voor jouw mooie woorden. Fijn te lezen hoe jij het mocht ervaren. Hartelijk dank dat wij, Robin en ikzelf, jou mochten ontmoeten. Weet dat jij elke dag het mooiste geschenk geeft aan jezelf en dat jij de wereld, met jouw unieke zijn, zoveel mooier en bijzonder maakt. Liefs Caroline

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *