Vergeven : wat doe je er mee?
‘Forgive every negative thing in your life,
forgive it to get out of it.’
(Yogi organic tea)
Soms komt een onderwerp zo hard naar mij toe en dan bedenk ik ‘Wat kan ik daar nu zinvol over schrijven? En, hoe delicaat is dat onderwerp niet?’ En dan blijft het toch hangen, blijft het toch terug komen en tot ik uiteindelijk, na voldoende rijping, zwicht.
Zo is het ook gegaan met dit onderwerp ‘Vergeven : wat doe je er mee?’. Ik kan ook exact begrijpen wat maakt dat ik het voor mezelf als ‘delicaat’ heb gelabeld. In de eerste maanden als coach had ik iemand voor me en ik zei : ‘Je zal jouw mama moeten vergeven’. Tja, de lading die ik toen (terecht) ontving kan jij je misschien voorstellen….
Geloof ik vandaag nog steeds dat vergeven ons het meeste oplevert? Ja! Wanneer de mogelijkheid er is. Mag ik jou meenemen in mijn visie en/of achtergrond? Want er bestaat niet zoiets als ‘moeten vergeven’. Op een gegeven moment voel je mogelijks gewoon : ‘Ik vergeef jou én, het allerbelangrijkste, ik vergeef mezelf. Het is goed zo.’.
Laten we samen op stap gaan en ontdekken wat vergeven voor ons mag betekenen!
Bevrijdend voor hart en ziel
We maken allemaal al wel eens een fout. Dat is gewoon menselijk. Sommige fouten zijn klein, terwijl andere fouten een enorme impact hebben op ons leven. Voor de meeste mensen is fouten maken nog steeds iets waar men zich moeilijk over heen kan zetten.
En toch, vergeving is bevrijdend voor je hart en ziel. Want vergeven betekent niet dat je de gebeurtenis vergeet. Het betekent dat je de negatieve emotionele lading uit de gebeurtenis haalt. Het is als het ware een innerlijke schoonmaak bij jezelf. Je haalt als het ware de ‘giftige’ angel uit de wespensteek. Je kiest ervoor om de keuzes die je in de toekomst maakt niet langer te baseren op de negatieve gevolgen van wat er in het verleden gebeurde. Uitdagend en heilzaam!
‘We vergeven om onszelf te genezen’
We vergeven in de eerste plaats voor onszelf, als daad van liefde voor onszelf. Een gevoel van volmaaktheid valt over ons. Het biedt ons de vrijheid om weer te zijn wie we zijn. En een gebroken bot is vaak sterker dan voor de breuk. Zo kunnen onze levens sterker zijn wanneer de vergeving onze wonden heelt. Als stervende voel je vaker : ‘Jij hebt, net als ik, net als iedereen, fouten gemaakt, maar ik wil je niet langer naar jouw fouten beoordelen en ik wil niet dat jij mij naar mijn fouten beoordeelt.’
Wat is vergeven niet? Enn, wat is vergeven wel?
NIET het is prima dat je me gekwetst hebt, denk er niet langer aan!
WEL voor mijn eigen welbevinden hou ik er niet aan vast, ik besef als ik niet los laat, dan blijf ik wrok koesteren en kost mij dit vitale levensenergie
NIET ik laat gewoon over mij lopen, je hoeft geen rekening te houden met mij
WEL we beseffen dat de andere persoon meer is dan zijn gedrag, het gedrag van iemand is het gedrag van de ander, we hoeven het gedrag niet te vergeven, alleen de persoon en begrijpen dat ook deze persoon handelde vanuit een bepaald bewustzijn
NIET ik kijk uit naar het moment dat ik je dit betaald kan zetten of dat het leven jou een ‘lesje’ leert, zodat jij kan voelen hoe gekwetst ik ben
WEL ik geef aan jou mee wat jouw gedrag met mij deed, hoe diep jouw woorden of gedrag mij hebben geraakt en gekwetst en laat het los
Negeren en blijven vastzitten in wrok, frustratie, woede, de ander de schuld geven voor onze situatie, is gedrag dat zich binnen ‘gekend terrein’ of onze comfortzone bevindt. Terwijl vergeven en de relatie ‘herstellen’ uitdagender is. Het verlangt van ons ongekende terreinen te bewandelen. Ja, misschien zelfs de hand in eigen boezem te steken en naar onszelf en onze problemen te kijken. We nemen zo wel de macht en de verantwoordelijkheid voor ons eigen leven terug én we kunnen, ondanks de kwetsende gebeurtenissen, blijven verbinden (met onszelf).
We zijn allen mens
Erkennen dat we mensen zijn. Soms zijn we zwak, in de war, gekwetst, gestrest, ongevoelig… We maken fouten, we voelen ons soms eenzaam, we streven soms ‘foute’ doelen na… Iedereen zielen op pad, een pad met hoogtes en laagtes.
Erken jouw gevoel of gevoelens. Een gevoel van verontwaardiging, frustratie, woede, gekrenktheid,…. Sta jezelf toe dat deze gevoelens er zijn en sta jezelf toe deze te ervaren en ruimte te geven. Geblokkeerde boosheid kan een aanzienlijke impact hebben op ons (fysiek) lichaam. Dus laat de emotie stromen. Uit jouw gevoel via schrijven, een goed gesprek, beweging in de natuur…
‘Moeten’ we vergeven?
Hoe graag je ook in staat wil zijn om anderen te vergeven, soms is het een ontzagwekkende taak. En ja, zolang je menselijk bent, is het waarschijnlijk onmogelijk om iedereen altijd volledig te vergeven. Dus dwing jezelf niet! Vergeving komt niet op ‘commando’.
Vergeven is een proces met vele lagen dat soms over meerdere jaren gaat. Net zoals heel veel, zo niet alles, in ons leven komt vergeving op zijn eigen manier, op zijn eigen tijd of misschien helemaal niet. Ook dat is volledig ok.
Blijf verbinden met jezelf.
Blijf voelen wat er in jezelf leeft.
Luister naar de gekwetste delen in jezelf, de boze, de angstige, de te jonge… delen die niet konden of durfde terug spreken.
Blijf trouw aan jezelf, blijf authentiek.
Huil en schreeuw naar de natuur.
Vind troost bij de bomen en dieren.
Rouw om jouw gekwetste delen.
Voed een veilige bodem om je heen.
Voed de compassie in jou voor jezelf en voor de ander.
En weet dat wanneer jij niet vergeven kan, je vergeven bent.
Het is ok precies zoals het is.
Een fijn ritueel is het ritueel van Ho’oponopono.
Kijk maar even naar onderstaand filmpje
'Wat als..' Onszelf vergeven
Vergeef jezelf voor wat je niet kon doen, niet kon denken, niet kon uitspreken… Vaak dienen we onszelf te vergeven voor iets wat we denken ‘fout’ gedaan te hebben.
‘Wat zou er gebeurd zijn als…’ ons hoofd kan 1.000 scenario’s bedenken en ons op deze manier gevangen zetten in ons eigen spiraal. Echter besef dat niemand ’s morgens opstaat en bedenkt : ‘Ah, vandaag, nou vandaag, doe ik het eens helemaal fout, want dat is toch zo fijn!’. Of ‘Ik deed dit allemaal opzettelijk en zéér bewust want ik vind het fijn dat ik jou daarmee kwets’.
Nee toch? In vele, zo niet alle situaties, handelen we met het bewustzijn van dat moment, in het idee dat we ‘het goede doen’. Dus we mogen onszelf vergeven dat we niet alles weten, we zelf mens zijn met gaven en gebreken… Als we een betere keuze hadden kunnen maken, hadden we dat waarschijnlijk gedaan. We leren elke dag. We groeien. Stap per stap openen we (opnieuw) ons hart om de schoonheid van het leven, het Universum, te ontvangen. Is dat niet de essentie van onze reis op aarde?
Met véél passie en gedrevenheid begeleid ik jou naar verbondenheid. Misschien wens je hierin de eerste stappen te zetten? Voel je dan welkom op de workshop ‘Verbinden met jezelf’.
Neem een kijkje in mijn aanbod!
Want : wens je meer inzicht in jouw professionele omgeving? Dan is loopbaancoaching een zéér aantrekkelijke manier. Zelfkennis als basis voor jouw eigen #loopbaangeluk!
Wens je een laag dieper te duiken in jouw bewustzijn, jouw hart te openen voor wat het leven jou aanreikt? De paarden en/of ik begeleiden jou met veel liefde!
We ontmoeten jou graag!
Voel jij je geraakt door deze tekst?
Wens je iets te delen?
Laten we met elkaar verbinden, voel je welkom!