Voluit in het leven staan als hoogsensitief persoon!

Voluit in het leven staan als hoogsensitief persoon

‘Gevoelige mensen moeten gekoesterd worden. Ik vind de ongevoeligheid van de wereld problematischer.’

(- Dirk De Wachter)

Als hoogsensitief persoon kan je snel uit balans raken door alles wat voor jou heftig binnenkomt : geluiden, emoties, geuren, stemmingen…. Je voelt je vlug moe, want het vergt veel energie van jou om te functioneren op die momenten. Je hebt meer tijd nodig om je weer op te laden

Wanneer je meer geaard bent, stevig staat in je eigen energie, dan zal je ook als hoogsensitief persoon niet zo vlug uit balans geraken. Wat kan je dagelijks als hoogsensitief persoon zo allemaal doen om jezelf te ondersteunen? Zodat ook jij steeds vaker voluit in het leven staat!

'No one size fits all'

Via onderstaande wens ik jou enkele tools of handvaten aan te reiken om je op een dagelijkse manier te ondersteunen. Deze tools of handvaten heb ik in mijn eigen zoektocht doorheen de jaren uitgeprobeerd en ingezet om meer balans, verstilling, innerlijke rust … te ervaren. Belangrijk hierbij is te vermelden dat het geen ‘one size fits all’ is. Je kan het eerder aanzien als een toolbox met daarin tools die voor de ene persoon fijn voelen en voor de andere persoon dan helemaal niet, op het ene moment wel als fijn ervaren wordt door jezelf, terwijl het helemaal niet ondersteunend werkt op een later moment…. Dus voel, voel wat er voor jou fijn is op welk moment. VOELVertrouw op je intuïtieProef en kom in contact met jouw binnenwereld.

Verruiming van jouw bewustzijn

Het opnemen van nieuwe informatie kost veel energie voor een hoogsensitief persoon. Je ontvangt de hele dag door informatie én je verwerkt al deze informatie op een dieper niveau dan iemand die niet hoogsensitief is. Soms kan je helemaal overmand worden door je emoties of gedachten. Zoiets kost je enorm veel energie!

Bewustwording of verruiming van jouw bewustzijn is dan ook mijn inziens een belangrijke stap. Wie ben jij? Wat raakt jou diep? Welke situaties voelen niet fijn voor jou? Welke gedachten en/of overtuigingen heb jij? Welke waarden zijn enorm belangrijk voor jou? Welke patronen zet jij (onbewust) gemakkelijk in afhankelijk van situatie? Wanneer je een verruimd bewustzijn ontwikkelt, dan ben je ook in staat om bewuste keuzes te maken. 

Dan ben je in staat om die keuzes te maken die voor jou, als hoogsensitief persoon, minder energieopslorpend zijn, meer energie geven. Op middellange en lange termijn biedt dit jou de mogelijkheid om dat leven te creëren waarvan jij droomt. Een leven waarbij jij ‘ja’ zegt tegen alles wat het leven jou te bieden heeft. Jouw eigen hemel op aarde. Om zo steeds vaker de stem van je ziel te volgen en jouw zielsmissie te manifesteren op aarde. Wat uiteindelijk leidt tot een gevoel van verbondenheid, meer zingeving, balans, harmonie én meer energie!

Verbinden met je lichaam

Wat is doorheen een dagelijkse (werk)dag van belang? Blijven verbinden met je lichaam. Contact maken met jouw lichaam door middel van een aanraking van jezelf. Bewust aandacht geven aan jouw ademhaling door het uit ademen langzaam te verlengen, langere pauzes te laten tussen de in- en uitademing. En wanneer je meer rust ervaart in jezelf, dan kan je jezelf de vragen stellen ‘Wat voel ik?’, ‘Waar in mijn lichaam voel ik dat?’ en ‘Waar heb ik behoefte aan?’. Vanuit die verbinding kan je ageren in plaats van reageren.

Jouw toolbox

En dan is het tijd om jou enkele tools mee te geven om jouw energie elke dag op te schonen, te herbronnen, … Jouw emmertje met energie, waar ook energie van anderen is in terecht gekomen, te zuiveren.

'Downtime'

Het allerbelangrijkste lijkt mij om voldoende momenten van rust en stilte te creëren voor jezelf. Doorheen de dag. Doorheen de week. In onze maatschappij gaat alles snel en krijg je de hele dag door veel prikkels te verwerken. Door jezelf even te onttrekken van geluiden, geuren, stemmingen en energie van je omgeving komt jouw energie gemakkelijker tot rust. Opgelaaide emoties kunnen zakken, zodat je opnieuw een klare kijk krijgt op de situatie. Een moment van rust en stilte hoeft niet meteen 1 uur te zijn. Soms is het voldoende om even 5 minuten uit te checken, zodat je nadien opnieuw opgeladen kan inchecken.

Jouw dag in schoonheid afsluiten

Mensen die ik mag begeleiden, raad ik vaak aan om ‘s avonds stil te staan bij positieve en fijne zaken van die dag. Het gedurende een langere periode bijhouden van een mooi ‘positivity journal’ of een dankbaarheidsdagboek, bevordert jouw gevoel van geluk. Door bewust stil te staan bij deze zaken, jouw dankbaarheid te noteren, verruim jij jouw bewustzijn en word je een magneet voor andere positieve gebeurtenissen.

Meditatie en ademhalingsoefeningen

Je kan via meditatie bewust contact maken met de aarde. Door jezelf voor te stellen dat er energie via je voeten naar binnen stroomt. Breng je volledige aandacht naar je voeten. Voel het contact met de aarde. Voel de tinteling en de warmte. Via jouw voet chakra’s stroomt de energie van de aarde naar binnen en via jouw benen stroomt de aarde-energie langzaam door je hele lichaam. Eventuele ballast, overtollige of negatieve energie laat je bij een uitademing terug loslaten. Er zijn tal van andere mogelijke tools om te mediteren van apps tot verschillende meditaties te beluisteren via YouTube. Een meditatie waarbij je, als hoogsensitief persoon, bewust contact maakt met de aarde-energie kan je vaak net nog iets meer opladen. Het allerbelangrijkste is en blijft dat het fijn voelt voor jou. Vertrouw op jouw intuïtie.

Schrijven

Het neerschrijven van je gedachten. Jouw gevoelens of emoties van je afschrijven. Via flow schrijven. Of zomaar schrijven over een bloem of een ander object waar je oog op valt. Het brengt je allemaal meer innerlijke rust. Heel vaak brengt het je bij de essentie van wat er speelt en brengt het je dus persoonlijke inzichten. Echt waar! Dus neem even een half uurtje voor jezelf. Neem er een tasje thee bij. Steek een kaarsje aan voor jezelf en zorg dat je het behaaglijk warm hebt en laat dan ‘de roman schrijver in jezelf’ los! 😉

'Fall in love with our beautiful planet'

Tenslotte, ervaar ik het zelf echt als fijn om op regelmatige tijdstippen mezelf helemaal ‘onder te dompelen’ in de natuur. Of het nu op de fiets is, of op de rug van mijn paard, of door een fikse wandeling in de natuur, het laat mij steeds weer stilstaan bij wat er werkelijk toe doet. Het brengt mij in verwondering en bewondering voor de pracht van de natuur, voor het spel van licht en donker, het laat mijn emoties zakken of stromen… en het zet mij aan om bewust te zijn van ons als individu als deel van een groter geheel. Waarvoor ik steeds ontzettend dankbaar ben.

Met plezier reik ik jou deze tools aan. Het is niet de heilige graal. Aan jou om te voelen wat past voor jou

Liefs
Caroline

Wens je meer informatie?
Aarzel niet om mij te contacteren ofwel door een boodschap hier achter te laten, ofwel door mij persoonlijk te contacteren via de gekende kanalen.
En deel vooral ook jouw ervaringen met deze tools of andere tools.
Benieuwd om van je te horen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *