Wat is de diepere boodschap van je burn-out?

Wat is de diepere boodschap van je burn-out?

“A relaxed mind is a creative mind.”
– Yogi Organic Tea

In een wereld waarin je continu ‘aan’ staat, is het een uitdaging om op de rem te staan. 

‘Hard werken is gewoon een must om te krijgen wat je wilt, want als je er niet hard voor werkt dan krijg je het niet. Het komt toch niet in je schoot gevallen?’ Dus je gaat maar door, zonder even stil te staan, zonder ontspanning, verstilling of rust. 

En dan komt het mannetje met de hamer, noodgedwongen trekt je lichaam aan de noodrem, ziekte of burn-out, dwingen je om te stoppen en te kijken naar jezelf.

Het gevecht met jezelf

Omdat je nog ‘aan’ staat, weet je niet hoe je moet reageren en handelen. Je wordt stilgezet en moet nu zomaar accepteren, opgeven, in overgave gaan…? ‘Yeah, right’ Je hoofd draait nog steeds op volle toeren. Door de burn-out is het de bedoeling om de stekker er even uit te halen, zodat je terugkomt bij jezelf.

Uit je hoofd en naar je hart. Langzamer leven. Nadenken over het leven, jouw leven, en vooral voelen of dit wel de weg is die je wilt blijven gaan.

Burn-out : uitputting op meerdere niveaus

Een burn-out betekent ‘to burn out’, opgebrand, uitputting op meerdere niveaus : fysiek, emotioneel, mentaal. En vooral ook op zielsniveau, zingeving. Vaak ervaar je als hooggevoelig persoon (bewust of onbewust) een behoefte aan zingeving, meer dan een ander persoon. Om herstel te bevorderen en in de toekomst herval te voorkomen na ziekte of burn-out, is het bijgevolg wellicht van belang om jezelf de vraag te stellen ‘wat de zin, de diepere betekenis, van je burn-out is?’.

Een uitnodiging tot inwaarts keren

Als fijngevoelig persoon durf je je nog al eens laten leiden door ‘wat moet’, hierbij onvoldoende aandacht te hebben voor ons gevoel. Hoe meer je met je aandacht bij jezelf kunt blijven, bij je eigen gevoel en behoeften, hoe minder energie je verliest.  Een burn-out is een uitnodiging tot inwaarts keren, een reis naar je Ware Zelf. Je besluit je eigen verantwoordelijkheid op te nemen en te investeren in het herstelproces.

Bezieling als sleutel

Als alles goed gaat, sta je na een tijdje anders in het leven. Je bent bewuster geworden. Je voelt wat je diep in jezelf verlangt, waar jouw bezieling ligt. Je wilt bezieling ervaren in jouw werk. Je gaat op zoek naar wat beter bij jou past, waar je energie van krijgt. Je staat stil bij jouw verlangen en welke stap je, hier en nu, kan en wil zetten richting een leven vol vervulling!

Herken je jezelf in deze blog? Laat een reactie achter.
Benieuwd om van je te horen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *