Wu wei, leven in harmonie met jouw omgeving.

Wu wei, leven in harmonie met jouw omgeving

‘A woman in harmony with her spirit is like a river flowing. She goes where she will without pretense and arrives at her destination prepared to be herself and only herself.’

(Maya Angelou)

Wil jij meer momenten ervaren waar alles van zelf lijkt te gaan? Momenten waarop alles lijkt mee te zitten en jij eenvoudig mee surft op de stroom? Is het voor jezelf moeilijk om even afstand te nemen van alles en de broodnodige pauze in te lassen voor jezelf? 

Het zit hem soms net in heel kleine dingen. Jezelf even tot stilstand brengen om een geur, een kleur, een geluid,… op te merken. Al jouw zintuigen openzetten om een gevoel van één zijn te ervaren. Van daar uit voel je vanzelf vaak wanneer je wel of niet te handelen hebt. Wu Wei.

Wu wei

Wu wei… Wu wat? Wu wei is een grondstelling van taoïsme, een oude Chinese levensfilosofie en zijnstoestand. Een bijzonder paradoxaal begrip lijkt het je misschien, want het staat voor ‘doen niet doen’ of ‘handelen door niet te handelen tegen de aard der dingen’. Diepe en ongecompliceerde ontspanning. Vertrouwen. Bewuste keuzes maken.

Een mooie metafoor voor Wu Wei is water. Water is niet vast van vorm, het stroomt overal en kan de kleinste ruimte vullen. Het vloeit, biedt geen weerstand en toch kan het na verloop van tijd stenen eroderen. De kracht van water is dat het zich niet tegen de stroom verzet, het kiest uit alle richtingen waarin de stroom vloeit en het accepteert de gevolgen van de keuze. Op deze manier is het water in harmonie met de omgeving.

Het element water

Deze kracht van water is bewonderenswaardig voor ons mensen. Een bereidheid ontwikkelen om volledig in het hier-en-nu te zijn, om niets (proactief, anticiperend) te doen, is moeilijk in onze cultuur. Het wordt vaak aanzien als ondeugd, als iets voor luilakken. Je leerde dat hard werkende mensen, mensen die het steeds ‘druk druk druk’ hebben, vol bewondering te aanzien als ‘geslaagd’.

En dus wil jij het liefst minimaal net zo geslaagd zijn (misschien liever nog iets beter?). Dus de kunst van het niets doen, van niet reageren, van niet anticiperen, van ‘zijn’… verdween naar de achtergrond. Het bijzondere eraan is dat het hoofdzakelijk eigenschappen van onze vrouwelijke energie (aanwezig in man en vrouw) betreft. In de westerse samenleving is de mannelijke energie (daadkracht, actie, denken…) vaak sterker aanwezig dan de vrouwelijke energie (zijn, hart, voelen…).

Vrouwelijke energie

Een groot deel van deze elementen van de vrouwelijke energie zijn in de voorbije jaren in onze maatschappij onderdrukt. Verder werd je als kind, wellicht ook, geleerd te vertrouwen op het verstand, redeneringen, logica. Volledig voorbijgaand aan je emoties, intuïtie en buikgevoel. Zachtheid eerder aanzien als zwakheid, ‘zo ga je niet ver komen’. De natuurlijke zoektocht om de balans te herstellen tussen de mannelijke en de vrouwelijke energie, betekent bijgevolg vaak de vrouwelijke energie meer te omarmen, meer ruimte te geven.

Meer balans in :
Gevoel in plaats van verstand
Intuïtie in plaats van redenering
Prooi in plaats van roofdier
Verbinding in plaats van territorium
Samenwerking in plaats van competitie
Proces in plaats van doel
Mededogen in plaats van oordeel
Zijn in plaats van actie
Ontvangen in plaats van geven
Naar binnen gericht in plaats van naar buiten gericht

Wat is de bijzondere bijdrage van paarden?

In aanwezigheid van de paarden word je uitgenodigd voor de ‘weidse meditatieve bewustzijnstoestand’. Volledig in het hier-en-nu. In harmonie met de omgeving. Voor een paard is élk moment waardevol. Er is namelijk enkel dat moment. Het moment van ‘hier en nu’ wanneer ze drinken, eten, rusten, spelen… Dus paarden be-leven elk moment. Wanneer je resoneert met de frequentie van de paarden, heb je de overgang gemaakt van ‘doen’ (mannelijke energie) naar ‘zijn’ (vrouwelijke energie). Je wordt meegezogen in het beleven van wat er is, met bewuste aandacht, in verbinding met jezelf, de dieren en de natuur.

Op deze manier bekeken is het een uitnodiging om de balans te herstellen tussen de mannelijke én de vrouwelijke energie aanwezig in jezelf (voor zowel man als vrouw). Wat heel vaak betekent opnieuw diep in contact komen met de vrouwelijke energie in jezelf.

Bij paarden is de vrouwelijke energie aangeboren : waarderen van hun intuïtie en buikgevoel; luisteren en reageren op hun emoties als vitale bron van informatie; go with the flow in plaats van controle willen hebben of houden; authentieke natuur een grotere en belangrijkere rol laten spelen op het individuele en sociale niveau. Naast al deze kwaliteiten betekent contact met paarden ook meer contact met de natuur en de seizoenen. Alles als uitnodiging om de verbinding met jezelf, met je lichaam, terug te maken.

Hoe kan jij jouw vrouwelijke energie meer omarmen?

Zoiets vraagt moed, oefening, ondersteuning en bereidheid om je kwetsbaar op te stellen. Het is een proces naar meer bewust-wording, meer bewust-zijn.

Enkele tips zijn:

  • Het benadrukken van de positieve rol van jouw emoties. Laat de emoties er zijn. Voel. Ervaar. Laat ze een wegwijzer betekenen voor jouw proces naar meer bewustwording. Laat ze toe om in jouw eigen kracht te kunnen blijven.
  • Zie de waarde van jouw intuïtie. Het is jouw innerlijk kompas.
  • Maak verbinding met jezelf en met jouw lichaam. Hierover schreef ik eerder een blog ‘Leven vanuit verbinding met jezelf’. Ik raad jou zeker aan deze even te lezen.

Zo voelt het voor jou mogelijk fijn om jouw dag af te sluiten met een moment voor jezelf. Een moment waarbij je kort bewust stil staat bij jouw dag. Op die manier kunnen er gevoelens naar boven komen (zowel positief als negatief) die je door de drukte van de dag misschien hebt gemist. Door terug te blikken op jouw dag geef je alles ruimte. Je kan hiervoor elke avond een klein stukje schrijven over wat je die dag deed, wat er die dag zo bijzonder was, wat er tegenviel,…. Je mag dit volledig op jouw manier vormgeven. Volledige zinnen, flow schrijven, korte steekwoorden, tekenen, prenten zoeken…

Dit zijn slechts enkele tips om jouw vrouwelijke energie meer te omarmen. En wat haal je er uiteindelijk uit? Je zal na verloop van tijd merken dat de verbinding met jezelf versterkt. Je voelt steeds vaker aan dat je durft te spreken, dat je jezelf mag en kan zijn, dat je een grens durft aan te geven… Je kan met meer mededogen en compassie naar jezelf en de ander kijken. Vanuit verbinding met jezelf, kan je ook beter voor jezelf zorgen. Wat heb jij nodig? Wat zijn jouw behoeften? Deze vragen mogen al eens centraal staan, zonder schuldgevoel of schaamte. Door meer zelfkennis groeit jouw vertrouwen in, met en door jezelf. Je voelt een zachte kracht in jezelf. Als jij je veilig voelt door voldoende mannelijke energie kun je je hart openen en je vrouwelijke energie laten stromen. Dan kun jij je hart verbinden met je denken en je doen, essentieel voor jouw levensgeluk.

Laat paarden je begeleiden in het niet doen, in het voelen, in het ontvangen, in het ervaren. Ervaar op deze manier een betere balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie, als kracht voor een leven in harmonie met jouw omgeving!

Mocht jij reeds een coachsessie met paarden ervaren?
Welke meerwaarde leverde het jou op?

Ik ben benieuwd om van je te horen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *