verwelkom jezelf in deze wereld, open je hart

Zelfliefde ontwikkelen : zomer challenge!

Zelfliefde ontwikkelen :
zomer challenge!

Deel II - Wat zijn jouw (onbewuste) verlangens en behoeften?

‘De essentie van de mens is liefde. Door de schokken van verlating, vernedering en afwijzing, vergaten we hoe lief te hebben en leerden we in plaats daarvan afscheiding. Dit is waarom ik stel dat ons belangrijkste werk niet is om te leren liefhebben, maar om te leren herverbinden.’
(Sri Prem Baba)

Op 23 juli startte onze reis ‘samen’ en ‘alleen’. Ondertussen zijn we twee weken verder. Benieuwd om te vernemen hoe het bij jou verloopt! Contacteer mij gerust met jouw feedback, vragen of inzichten. Heb je de eerste blogpost gemist en wens je alsnog deel te nemen aan de zomer challenge? Via onderstaande link vind je de eerste blogpost

Klaar om nog wat dieper te zakken? In deze blogpost wens ik jou uit te nodigen om stil te staan bij jouw behoeften en verlangens. Als (bij wijze van spreken) een vervolg op de eerder verschenen blogpost ‘Op ontdekking naar je ‘ware’ verlangens’.

‘Aren’t you meant to fly.
Sing your song and touch the sky.
Aren’t you meant to fly.
Or do you want to wait until you die.’
(‘Aren’t you meant to fly’ – The Wanderer)

vrije vogel

Overlevingstrategieën

Zoals in eerdere blogposts aangegeven, zijn we als kind geconditioneerd om ons aan te passen, ons kleiner te maken, … Overlevingsstrategieën ontwikkeld in onze kinderjaren belemmeren ons vaak op latere volwassen leeftijd. Wanneer je namelijk steeds bezig bent met het geluk van een ander, of slechts gelukkig bent na externe bevestiging of goedkeuring, dan leg je jezelf zoveel druk en stress op jezelf, op jouw autonoom zenuwstelsel, en kan  je niet langer tot rust komen. Bijgevolg ontstaat er, wellicht vroeg of laat, een onbalans in jouw energie huishouding.

Zo kan het zijn dat je in het verleden, binnen alle of bepaalde relaties, veel gaf. Zo ontstond er een onbalans in het geven en ontvangen. Je geeft graag veel aan anderen, want dat geeft jou een fijn gevoel. Terwijl het ontvangen achterwege blijft of moeilijker is. Uiteindelijk stond er niemand, ook jij zelf niet, stil bij jouw behoeften en verlangens.

Wie is de meest aangewezen persoon om jouw verlangens en behoeften te vervullen?
Jij?
Juist, ja jij zelf!
Jij mag jezelf geven waarnaar je verlangt, want je bent het waard.

‘Hoe dan?’ is een vaak gestelde vraag. Laten we deze vraag eerst even parkeren, want wees eerlijk : na een lange dag met een gevulde agenda neerploffend in de zetel besef jij wel degelijk dat wat meer rust jou deugd zou doen. Je beseft mogelijks ook dat je hier en daar, al dan niet met kleine aanpassingen, soms korte momenten van rust echt wel kan inpassen in die agenda.  Alleen, de vraag is : ‘Wat maakt dat jij geen tot weinig ruimte neemt voor jouw behoeften en verlangens?

Durf je wel eens stil te staan bij deze vraag? Vaak ‘weten’ we in ons binnenste alle antwoorden op al onze vragen en is het een kwestie van durven open te staan voor het antwoord, de ‘juiste’ vraag te stellen…

‘Moed is niet de afwezigheid van angst.
Moed betekent angst voelen en toch je hart volgen.’

(David Dewulf)

zacht verlangen

Uitnodiging voor de komende twee weken...

Voor nu wens ik jou opnieuw uit te nodigen om een plek voor jezelf uit te zoeken. Nestel je onder een boom, in een zachte tuinzetel of binnen op de sofa, met een lekker tas thee of koffie. Het is toegestaan om even te verstillen in deze zomer periode. Even bewust stil te staan bij jezelf om met die (hernieuwde) inzichten en kennis de resterende maanden van het jaar vorm te geven. Neem jouw notaboekje erbij en zonder je even een half uurtje af. Gun jezelf dit moment.

Opnieuw geef ik jou graag enkele vragen mee ter inspiratie :

  • Wat zijn jouw ideeën, gedachten en overtuigingen rond jouw behoeften en verlangens?
  • Wat zijn jouw ideeën, gedachten en overtuigingen rond jouw ‘rol’ en ‘taken’ als ‘partner/vrouw van’, ‘moeder van’, ‘dochter van’, ‘vriendin van’…? (noteer voor elke rol)
  • En waar verlang jij naar? Wat zijn jouw verlangens en behoeften?
  • Doe eens lekker gek en droom erop los! Sommige dromen blijven dromen. Andere dromen kunnen leiden naar een (onderliggend onbewust) verlangen dat wel te vervullen valt. Maak misschien een vision board, teken, verzamel inspirerende teksten…

Voor het overige : observeer, neem waar, voel wat het met je doet om hier en daar al wat ruimte te maken voor jezelf  onder andere via deze zomer challenge. Zonder oordeel. Zonder meteen in het ‘fixen’ of ‘oplossen’ te schieten. Sta jezelf toe te zakken en te verdiepen. Geef jouw verlangens en behoeften eerst even helemaal ruimte om aan de oppervlakte te verschijnen. De zomertijd is ideaal om de balans op te maken en nadien met hernieuwde inzichten en energie de resterende maanden van het jaar verder aan de slag te gaan.

stilte moment

Wens je graag inzichten te delen? Dat kan! Naar mij persoonlijk via de gekende kanalen of via een bericht/reactie op deze post. Voel je welkom!

Heb je de eerste blogpost van deze zomer challenge gemist? Geen probleem je kan deze blogpost ‘Waardeer jij jezelf? En hoe zit het met jouw zelfliefde binnen relaties?’ nog steeds nalezen via deze link.

Voel jij je geraakt door deze tekst?
Wens je iets te delen?
Ik hoor graag van jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *