paardencoaching Horseflow

Paardencoaching, een absolute meerwaarde

Paardencoaching, een absolute meerwaarde

“A horse knows what is in your head,
Responds to what is in your heart
And connects with your Soul.”

– Angie Wells

Wat is paardencoaching?

Paardencoaching is een coachingmethode die bijzonder veel ontknoopt, helderheid biedt en werkt, omdat het wezenlijke ‘snel’ aan het licht kan komen.

De paarden houden vooral rekening met de werkelijkheid, precies zoals jij deze ervaart. Het ‘oordeel’ van het paard is nooit een ‘veroordeling’. Wanneer je een coachingsessie met paarden hebt, ervaar je de zuiverheid in het contact met het paard. Want dit staat centraal: puur zijn. Hier en nu.

Paarden hebben namelijk echt geen oordeel over wat jij als positief of negatief ervaart: ze reageren op de verzoening in je eigen ziel, en dat gaat voorbij goed en kwaad.

Paardencoaching werkt oplossingsgericht

Het coachen met paarden is oplossingsgericht, zonder dat de oplossing centraal staat. 

Laat ik het je even uitleggen. Het is zo dat je eigen mogelijkheden, je eigen tempo én je huidige omgeving waar je deel van uitmaakt, centraal staat.

Die laatste zin roept misschien wat weerstand bij je op. Voor ons mensen is het soms moeilijk te vatten. Het paard lijkt daar gemakkelijker mee om te kunnen. Je herkent het vast wel: je wilt zo snel mogelijk af van je eigen ongemak, de negatieve gevoelens die je ervaart… 

Echter, soms wil iets eerst gezien worden, aandacht krijgen, erkend worden. Het paard werkt met wat er is, zoals het er is. Werken met paarden betekent als het ware ‘dat je bijna niet iets niet ziet’. Niets van belang blijft uit beeld.

paardencoaching sessie

Paarden als levende spiegels

De paarden aanwezig tijdens een coachsessie spiegelen je gedrag, je innerlijke toestand en je interacties. Een paard weerspiegelt feilloos de innerlijke toestand van de mens. Hoe we ons voelen, wat we denken of willen is voor het paard (energetisch) net zo zichtbaar als ons uiterlijk gedrag.

Hoe ze dit doen? Paarden ‘lezen’ je innerlijke toestand aan de hand van je eigen lichaamstaal, energieveld en intenties.

Wij, als mens, worden toegelaten als deel van ‘hun kudde’. Vanuit het oerinstinct is het paard een erg sociaal dier. “Samen maakt sterk”, want een paard overleeft alleen als een kudde overleeft. Hun overleven is afhankelijk van het samenleven met andere paarden, als kudde een stevige eenheid vormen. 

Een paard, als prooidier, is heel sensitief. Zelfs kleine verschillen in het geheel nemen zij waar mede dankzij een perspectief van bijna 360 graden. Voor hun eigen veiligheid zal een paard constant onze gemoedstoestand, spierspanning en omgeving scannen. 

Als prooidier is het van levenslang om op een beperkte tijd in te schatten : met wie, hij of zij, te maken heeft en wat de intenties van ‘de andere’ zijn. Enkel authentiek en persoonlijk leiderschap is volgens hen te vertrouwen. De meest congruente, rustige en wijze persoon van de groep, mag de leiding op zich nemen, voor een bepaalde context, om orde in de kudde te behouden, te brengen, teneinde het geheel van de kudde het meeste te dienen.

De paarden zullen ons bijgevolg steeds, op een erg zachte manier, uitnodigen om de maskers te laten vallen en jouw ware zelf te tonen. Want dat, dat is het enige waar paarden echt connectie mee kunnen maken.

Enkele bijwerkingen van van een paardencoachsessie:

  • Het geeft rust, het biedt je de kans om liefdevol in te stemmen met de werkelijkheid precies zoals die zich aan hen voordoet, ‘dingen vallen op zijn plaats’
  • Inzicht en erkenning in wat er onbewust speelt, van dynamiek of het patroon, dat het belangrijkste is voor de vraag of thema waarnaar je wil kijken
  • Het biedt je troost en heling
  • Een lange termijn herinnering geregistreerd in de cellen van je lichaam omwille van het individuele, ervaringsgerichte en oplossingsgerichte aspect.

Heb jij al ervaring gehad met paardencoaching? Hoe heb jij dit ervaren?

Laat een reactie achter. Ik ben benieuwd om van je te horen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *